A Facebook anyavállalatának, a Metának a részvényei az egekbe szöktek, miután bejelentették, hogy először fizetnek osztalékot a befektetőknek.

A technológiai óriás részvényei több mint 15 százalékkal emelkedtek – több mint 110 milliárd fonttal növelve az értékelését. Hogy ezt kontextusba helyezzük, ez az emelkedés önmagában ötször nagyobb, mint a rivális Snap teljes értéke.

Meta az elmúlt hetekben győzelmi szériában volt, több mint két év óta először ért el rekordmagasságot, és a pénzügyi teljesítménye a legutóbbi eredményekben felülmúlta a várakozásokat. Elemzők szerint a vállalat az egyik leglenyűgözőbb negyedévét produkálta – a bevétel 25 százalékkal 40,1 milliárd dollárra nőtt 2023 utolsó három hónapjában – írja a Sky News

Eközben a Meta nettó bevétele több mint 200 százalékkal 14 milliárd dollárra ugrott a felhasználók számának növekedése, a reklámeladások élénkülése és a brutális költségcsökkentési kampány miatt, amelynek következtében 21 000 ember veszítette el állását.

A most bejelentett osztalékot részvényenként 50 centben állapították meg, míg az 50 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási program a meglévő befektetők javát is szolgálja.

Vasárnap lesz a Facebook 20. évfordulója – a platform egy kollégiumi szobában alapított weboldalból milliárdos felhasználói létszámú közösségi hálózattá vált.