A nagy nyelvi modelleken (Large Language Models, LLM) futó chatbotok nagyon népszerűvé váltak, köszönhetően a gyors, látszólag pontos válaszoknak, amelyek közvetlenebbek, mint a keresőmotorok. A Google-nek van egy Bard nevű chatbotja, amely a cégóriás hatalmas információforrásaiból merít a tanulási modelljéhez.

A felhasználók felfedezték, és az AppleInsider megerősítette, hogy a Google Bard furcsa választ ad, amikor arról kérdezik, hogy az iOS és az Android között milyen preferenciái vannak. A „Melyiket részesíted előnyben: iOS vagy Android?” kérdésre a program egy listát adott vissza az előnyökről és hátrányokról: ezt összegezve az iOS-t tartva előnyösebb opciónak.

Vicces ez a baki

Ez a baki komikus, mivel az Apple iPhone operációs rendszerét választotta az Android helyett, amely az anyavállalat, a Google által birtokolt és üzemeltetett operációs rendszer. Az indoklás azonban egyszerű: a többi chatbothoz hasonlóan a Bard sem intelligens.

Az olyan chatbotok, mint a Bard, a ChatGPT és a Bing Chat az LLM-ekre támaszkodnak a lekérdezések feldolgozásában és a válaszadásban. Úgy tűnik, hogy a Bard ezt a választ és a felsorolásos listát olyan források összeállításából vette, mint az Apple fórumai és blogjai.

Megkérdeztük a ChatGPT-t és a Bing Chatet is, de mindkettő azt válaszolta, hogy nincs véleményük. Érdekes, hogy a Bard még mindig megpróbál véleményt alkotni, annak ellenére, hogy egy olyan fejlesztés, amely képtelen érdemi véleményt alkotni.

A Google valószínűleg ki fogja törölni ezt a választ valami semlegesebb megállapítás javára. A Bard által a válaszában megfogalmazott pontok többnyire pontosnak tűnnek, de ezek az érvek és ellenérvek személyenként eltérőek lesznek. Például a testreszabási képesség attól függ, hogy a felhasználónak mire van szüksége - az Androidnak több lehetősége van a skinelésre és a színpalettákra, míg az iOS-nek vannak Focus Modes funkciói, amelyek a kontextus alapján alakítják át a készüléket.

Az vitathatatlan, hogy az Androidon több alkalmazás érhető el, de a mennyiség nem jelent minőséget.

Vannak olyan alkalmazások és eszközök, amelyek egyszerűen nem érhetők el az Androidon, mivel a felhasználói bázis kevésbé hajlamos pénzt költeni alkalmazásokra. Az AppleInsidernél egy kulcsfontosságú részben egyetértenek a gép által generált válasszal: az iOS és az Android közötti választás az egyéni igényektől és preferenciáktól függ.