Az Avolon lízingcég szerint már most 3 ezer repülőgéppel van kevesebb forgalomban, mint amennyivel a koronavírus-világjárvány előtt az iparág számolt.

Emiatt már évek óta virágzik a használt repülőgépek piaca, amelynek azonban a Boeing 737 MAX modell kapcsán felmerült problémák miatt további tumultussal kell megbirkóznia.

George Dimitroff, a Cirium légiközlekedési elemző cég szakembere szerint ez a probléma csak fokozza a kínálati hiányt, emiatt pedig szerinte legalább 2027-ig feszült marad a piac.

A kritikus helyzet miatt a légitársaságok magasabb árakat fizetnek annak érdekében, hogy a kereslethez elegendő flottával rendelkezzenek, mivel a légitársaságok egy csoportja, az IATA szerint idén akár a 4,7 milliárdot is elérheti az utasok száma – jegyzi meg a Reuters.

A dublini Airline Economics konferencián néhány légitársaság arról beszélt, hogy a megszokottól eltérően inkább megvásárolja a korábban bérelt gépeket, minthogy a bérleti szerződés meghosszabbításáról tárgyaljon. A világ utasflottájának több mint felét bérlik a légitársaságok.

A Cirium adatai szerint a MAX-ot megelőző, 10 éves Boeing 737-800-asok átlagos bérleti díja 2024 januárjában havi 220 ezer dollár körüli volt, szemben a 2023 januári 183 ezer dollárral és a 2022-es 156 ezerrel.

A légitársaságok tulajdonában lévő repülőgépek átlagéletkora 2024-ben 16 év, szemben a 2019-es 14 évvel – közölte a Cirium. A repülőgépeket jellemzően 25 évig használhatják, de ennél tovább is repülhetnek, és megfelelő karbantartás esetén ugyanolyan biztonságosak, mint az új gépek, mondják a szakértők.

Az utasszállítók gépek szűk piaca fejfájást okoz a légi áruszállítóknak, mivel általában az elhasznált gépeket áruszállításra alakítják át, a floridai székhelyű Aeronautical Engineers vezető alelnöke, Robert Convey szerint azonban a cégek most arra számítanak, hogy kevesebb ilyen átalakítás történik a közeljövőben.

 

 

 

Váratlan bejelentést tett a Ryanair: nagy fordulat jön a fapados közlekedésben

Az ír székhelyű légitársaság korábban mindenáron ragaszkodott hozzá, hogy az utasok a saját oldalukon foglaljanak jegyet, ennek van most vége.