A Siemens Gamesa, a világ egyik legnagyobb szélenergia termelő vállalata felvázolta a világot megváltó zöld hidrogén tervét.  A most kiadott fehér könyv szerint csupán négy tétel teljesülése szükséges ahhoz, hogy 2030-ig a zöldhidrogén költséghatékony szereplővé fejlődhessen az energetikában, és 2050-ig betöltse az energiaszektorban a megújuló energiatermelés jelenlegi szolgáltatási hézagait.

A Siemens Gamesa iparági fehér könyve szerint a versenyképes zöld hidrogénhez az út a zöldenergia termelés növelésén keresztül vezet. A vállalat szerint leginkább úgy, hogy sokkal-sokkal “több szelet kell befogni” - tengerit és szárazföldit egyaránt. Az “Unlocking the Green Hydrogen Revolution” (A zöld Hidrogén Forradalom felszabadítása) címmel kiadott jelentés egységes megközelítést követel mind a piaci kereslet ösztönzése, mind a termelés növelése érdekében. Ennek érdekében négy fő követelményt emel ki az alacsony költségű zöld hidrogén szállítására a következő évtizedben.

  • Javasolja a megújuló energiás kapacitások drasztikus növelését, mivel a zöld hidrogén-forradalom erre támaszkodik. A Siemens Gamesa szerint a világnak 2050-ig 6000 GW új zöldenergiás termelőkapacitásra lesz szüksége, ami a jelenleg rendelkezésre álló 2800 GW-ra utalva valóban brutális növekményt kér, de ennyire lenne szükség, hogy a hidrogéngazdasági víziókban szereplő évi 500 millió tonna hidrogén előállítható legyen.
  • Létre kell hozni a zöld hidrogén költséghatékony keresleti piacát a berendezések, az infrastruktúra és a napi üzemeltetési költségek csökkentése érdekében. Ezen azt kell leginkább érteni, hogy a hidrogéngyártási költségek között jelenleg az elektrolizáló berendezések energiatáplálása a legnagyobb költség - vagyis: ha ezt a költséget le lehet faragni, a hidrogén ára is lejjebb megy, ha lejjebb megy, nő iránta a kereslet.

  • Fejleszteni és harmonizálni kell az ellátási láncokat. Jelenleg az az általános helyzet, hogy a teljes, komplex termelési és terjesztési rendszerben több különböző gyártó és szolgáltató együttműködésére van szükség - a rugalmas ellátási lánc e szereplők hatékonyabb együttműködését, illetve olyan szereplők megjelenését igényli, amelyek a teljes vertikumot lefedik. 

  • Ki kell építeni a megfelelő logisztikai, tárolási és elosztói infrastruktúrát. Vagyis: célzott beruházások kellenek a hidrogénvezeték-hálózatokra.

A Siemens Gamesa vezérigazgatója, Andreas Nauen szerint három évtized kellett ahhoz, hogy a szél és a nap elérje a paritás fosszilis tüzelőanyagokkal, de “nem engedhetjük meg magunknak, hogy ilyen sokáig várjunk, amíg a zöld hidrogén eléri az árparitást a fosszilis alapú hidrogénnel” - mondta. A cégvezető szerint a szélnek hatalmas szerepe lesz a zöld hidrogén termelés felpörgetésében, ezért gyorsan csökkenteni kell tudni a költségeket.