Az Európai Bizottság elnöke négynapos látogatást kezdett a nyugat-balkáni térségben. Ursula von der Leyen Észak-Macedóniában, Koszovóban, Montenegróban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában egyeztet a régió gazdasági lehetőségeiről, illetve az országok közötti és az EU-val való kapcsolatokról – írja az Euronews

A Berlini Folyamat nevű terv különböző területeken ösztönzi a hozzáférést a nyugat-balkáni vállalatok számára az európai egységes piachoz, ugyanakkor felszólítja a balkáni országokat regionális közös piacuk erősítésére, továbbá a reformok felgyorsítására, hogy szabványaikat és normáikat az európaiakhoz igazítsák.

Az EU egy hatmilliárd eurós csomagot kíván a balkáni beruházásokra és reformokra fordítani, ebből 4 milliárd euró hitel, 2 milliárd euró pedig támogatás, de a beruházás feltétele a szükséges reformok betartása.

A Nyugat-Balkán integrálása a cél 

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel több alkalommal megismételte, hogy az Európai Unió azon dolgozik, hogy felkészüljön a 2030-as bővítésre.

A térségből utoljára Horvátország csatlakozott az EU-hoz 2013-ban. A Nyugat-Balkán integrációs folyamata akkor megtorpant, de az Ukrajna elleni orosz háború ismét lendületet adott a bővítésnek.

A Nyugat-Balkán integrációjáról egyeztetnek Budapesten

Március közepén rendezik meg a Budapest Balkans Forum (BFF) elnevezésű nemzetközi konferenciát Budapesten, amelyen az Európai Unió (EU) bővítése mellett főként gazdasági kérdésekről lesz szó. Bővebben >>>