A világgazdaság éppen egy új szuperciklusba lép, amelynek meghatározó alakító erejét a mesterséges intelligencia és a szén-dioxid-mentesítés, a dekarbonizáció adja – hívta fel a figyelmet Peter Oppenheimer, a Goldman Sachs vezető európai makroelemzője a CNBC-nek adott interjújában. A szuperciklust általában úgy határozzák meg, mint a gazdasági bővülés egy hosszabb időszakát, amelyet folyamatosan növekvő GDP, az áruk iránti erős kereslet, az árak emelkedése és a foglalkoztatás erősödése vezet.

Legutóbbi ilyen szuperciklus a világgazdaságban 1980-as évek elején kezdődött Oppenheimer szerint. Az a kamatok és az infláció jelentős megugrásával kezdődött, majd a tőkeköltségek, az infláció és a kamatlábak folyamatos csökkenése jellemezték. Eközben a gazdaságpolitikában szinte folyamatosan a dereguláció és a privatizáció volt előtérben. A geopolitikai kockázatok is jelentősen enyhültek, és erősödött a globalizáció.

Most más lesz a helyzet a szakértő szerint. A kamatok várhatóan nem fognak olyan agresszívan csökkenni a következő évtizedben, a globalizációval szemben ellenállás is erős lesz és a geopolitikai feszültségek is fokozódnak.

A befektetőknek bőven volt mi miatt aggódniuk az elmúlt években. Ilyen geopolitikai feszültségforrás az orosz-ukrán háború, az Egyesült Államok és Kína közötti, főként a kereskedelemmel kapcsolatos feszültségek, valamint az Izrael és a Hamász közötti konfliktus, amely komoly aggodalmakra ad okot az egész Közel-Keleten. A tavalyi év meghatározó témáiról bővebben itt írtunk.

Bár a jelenlegi gazdasági fejleményeknek elméletileg oda kéne vezetniük, hogy csökkennek  a befektetésekkel elérhető hozamok, vannak olyan erők is, amelyek pozitív hatással lehetnek azokra. Ilyenek a mesterséges intelligencia és a dekarbonizáció – mondta Oppenheimer.

A mesterséges intelligencia felhasználása a szakértő szerint még korai stádiumban van, mivel azonban egyre inkább új termékek és szolgáltatások alapjául szolgál, ezért pozitív hatást gyakorolhat a részvényárfolyamokra. Az MI és a termelékenység elég kényes téma, hiszen az gyakran együtt jár az emberi munkahelyek kiváltásával vagy megváltoztatásával, s ez komoly hatással lesz a gazdaságra. Az MI alkalmazása egyébként elég erősen növelheti a cégek árréseit és növekedési lehetőségeit.

Oppenheimer annak ellenére, hogy az MI és a dekarbonizáció teljesen új fogalmak, erős párhuzamokat lát a mostani helyzet és más gazdaságtörténeti korszakok között. Az egyik ilyen az 70-es évek és a 80-as évek eleje. Akkor magas infláció és a magas kamatokkal inkább strukturális problémák voltak, mint most, viszont a növekvő geopolitikai feszültségek, az emelkedő adók és az erősödő reguláció a gazdaságpolitikában hasonló helyzetet teremtett.

De ennél is több a hasonlóság a mostani helyzet és a 19. század vége között. Akkor a modernizáció és az iparosítás, amelyet az infrastruktúra és a technológiai fejlesztések tápláltak, valamint a termelékenység jelentős növekedése voltak a jellemző meghatározó erők.

Most a technológiai innováció nagyon gyors ütemű pozitív sokkja és a gazdaságok dekarbonizáció irányába történő átalakítása lesznek a mozgatórugók – mondta Oppenheimer.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!