A befektetők sűrű, tömött sorokban özönlöttek tegnap a magyar kormány kétmilliárd dolláros, tízéves futamidejű kötvényeinek kibocsátására, az óriási befektetési étvágy segített a kormánynak abban, hogy a jövő év áprilisában esedékes parlamenti választásokig fedezze a magyar állam devizaadósságát - összegzi a tegnapi aukció tapasztalatait a Reuters. Az állampapírok a 2,7 százalékon álló tízéves amerikai államkötvény hozama felett 325 bázisponttal, azaz picit hat százalék alatt keltek el.

A kormány eredendően bevállalt volna 350-360 bázispontos pluszt is. A nagy érdeklődésnek köszönhető, hogy ennél olcsóbban jutott forráshoz az ország, sőt a 3,25 milliárdos februári dollárkötvény-aukción kialakult 345 bázispontos felárnál is kevesebbel érte be a piac. A kormány ezzel kétségkívül megmutatta, hogy képes forráshoz jutni az IMF bármiféle hátszele nélkül is.

Beintettek a Fednek

A kötvénykibocsátás sikere azt mutatja, hogy ha az amerikai Fed elkezdi visszavonni monetáris enyhítését, a magyar kormány akkor sem jön zavarba, miután begyűjtötte azt a forrást, amelyből hónapokig törleszteni tudja lejáró adósságait - mondta a Reutersnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank budapesti elemzője. A kötvény a másodlagos piacon drágábban cserélhet gazdát - tette hozzá ehhez Fórián Szabó Gergely, a Pioneer Investments munkatársa.

Masszív kereslet volt a kedvező piaci hangulatban annak ellenére, hogy a hitelminősítők a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolják a magyar adósságokat. Más kérdés, hogy most, miután az állam finanszírozása fél évre biztosított, megerősödhet a kísértés a döntéshozókban, hogy váratlan lépéseket tegyenek a választások előtt - tette hozzá.

Például a devizahitelesek

A kormány elhalasztotta a döntést a bajban lévő devizahitelesek kisegítéséről. Egyelőre nem állt elő javaslattal, de bármilyen megoldás tovább növelheti az óriási adók alatt nyögő bankok terheit - emlékeztetett a Reuters. A Raiffeisen nem zárta ki, hogy kivonul Magyarországról, ahol 174 millió euró veszteséget szenvedett el 2012-ben és további mínuszra számíthat, ha a parlament elfogad egy új devizahiteles-törvényt.

A most felvett hitel előfinanszírozza a januárban lejáró egymilliárd eurós (1,35 milliárd dollár) adósság törlesztését. Ezt követően májusban kell visszafizetni 500 millió fontot (800 millió dollár). A magyar adósság elmarad az Európai Unió átlagától, de a kelet-közép-európai régiói országainak tartozásaival összevetve a legmagasabb.

A hitelminősítők az alacsony befektetések és a törékeny gazdasági kilátások miatt tartják a bóvli kategóriában magyar állampapírokra adott besorolásukat. Az S&P-nél és a Moody'snál ráadásul a további rontást előrevetítő negatív kilátásokkal. A Fitchnél stabil az osztályzat "előjele".