A lengyel médiahatóság (KRRiT) kitiltotta a lengyel médiából az orosz sajtóorgánumokat, köztük a Kreml kedvencét, az RT hírszolgáltatót - írja a Notes from Poland. A KRRiT részben az Ukrajna elleni orosz invázióval, részben lengyel nemzetbiztonsági érdekekkel indokolta a döntését. Szüneteltetni kénytelen lengyelországi sugárzását az RT (Russia Today), RT Documentary, RTR Planeta, Sojuz TV és Rossija 24.

A döntés azt jelenti, hogy ezek a tévécsatornák nem közvetíthetik adásukat lengyel földön a kábelhálózatokon keresztül, vagy műholdas átvitellel, vagy az interneten. A hatóság lépését megelőzően a francia tulajdonban lévő Orange Polska jelentette be, hogy az agresszió miatt elsötétíti orosz tévécsatornáit. Ezzel egyidejűleg a szolgáltató mobiltelefon-operátora 80 százalékkal csökkentette ukrajnai hívásai díját, hogy megkönnyítse a Lengyelországban élő ukránok és családtagjai, ismerőseik kapcsolattartását.

A KRRiT bejelentése után számos szolgáltató, köztük a Canal+ és a UPC Polska is közölte, hogy kiveszi az orosz adókat a programcsomagjaiból. A lengyel törvények szerint egyébként a KRRiT-nek joga van korlátozni az olyan médiaaktivitást, amelyek szemben mennek Lengyelország nemzeti érdekeivel. Lettország hasonló lépést jelentett be a lengyel döntést megelőző napon.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.