Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, a két vezető egy kétoldalú találkozó keretében ül tárgyalóasztalhoz a tervek szerint, közölte Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

A Korrespondent című lap szerint

Orbán Viktor már el is fogadta a meghívást, ezt azonban más még nem erősítette meg.

Az elnöki hivatal helyettes vezetője ezzel együtt már a találkozó előkészítéséről beszélt.

Az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője emlékeztetett rá, hogy Ukrajna az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően elfogadta a nemzeti kisebbségekről szóló kerettörvényt, a Velencei Bizottság kérésére egy kivételével minden ajánlást végrehajtottak. Ez azért fontos, mert a magyar kormány legfőképpen a nemzeti kisebbségek jogainak megnyirbálása miatt bírálja Ukrajnát.

Ihor Zsovkva, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy a Volodimir Zelenszkij államfő és Orbán Viktor miniszterelnök közötti esetleges tárgyalások a kétoldalú kapcsolatok széles körére terjedhetnek ki, a gazdaságtól a nemzeti kisebbségekig. Erről az Interfax-Ukraine számolt be, amelynek Zsovkva interjút adott. 

„Beszélhetünk a gazdaságról, beszélhetünk a szomszédos államok közötti tranzitról...a négyszemközti tárgyalásnál jobbat nem találtak ki a diplomáciában” – mondta a tudósítások szerint Elnöki Hivatal helyettes vezetője.