Felhívásában a szervezet az orosz birodalom szétzúzását ígéri, egyúttal tevékenységük fokozására szólítja fel a kaukázusi lázadókat és "Oroszország felszabadító mozgalmait".

"Tudatában mindazoknak a veszélyeknek, amelyek az ukrán államiságot fenyegetik, a Jobboldali Szektor vezérkara sürgősen mozgósításra és felfegyverkezésre utasítja minden alegységét, és arra, hogy a térségükben kialakuló konkrét helyzet függvényében maximálisan egyeztessék lépéseiket az ukrán hadsereggel, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal és a belügyminisztériummal" - áll a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt tömörülés nyilatkozatában, amelyet az Ukrainszka Pravda című lap ismertetett.

A közelmúltbeli kijevi kormányellenes összecsapásokban tevékeny szerepet játszó ukrán szélsőséges tömörülés, a Jobboldali Szektor, az elmúlt napokban a Kárpátalján is mozgolódott. Ungváron például pénteken az esetleges fosztogatások és a szervezett bűnelkövetések elleni kemény fellépésben állapodtak meg a nyugat-ukrajnai megye rendvédelmi szerveivel.

Összetűzések Kelet-Ukrajnában

Összetűztek oroszbarát aktivisták és az új ukrán kormány hívei szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban, késő délutáni hírek szerint csaknem száz ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz szimpatizánsok megpróbálták bevenni a helyi kormányzati adminisztrációnak az új kormány hívei által védett épületét. Az épület körül ezrek gyűltek össze, a szembenálló felek botokkal és kövekkel dobálták egymást.

A lenta.ru orosz hírportál által idézett szemtanúk robbanásokról és lövésekről is beszámoltak, s állításuk szerint a rendőrség nem avatkozott be az eseményekbe.

Az oroszbarát aktivisták a portál szerint végül kiszorították az új ukrán kormány híveit, akiknek egy részét mentőautók, másokat autóbuszok szállítottak el. Az aktivisták kitűzték az épület tetejére az orosz zászlót az ukrán lobogó mellé.

Rendkívüli tanácskozást hívott össze az ukrán elnök

Az orosz felsőház döntését követően Olekszandr Turcsinov, Ukrajna ideiglenes elnöke összehívta a biztonsági szervek vezetőinek rendkívüli tanácskozását, John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos megbeszélésén pedig az ukrán állam szuverenitása elleni nyílt agresszióként értékelte Oroszország lépéseit.

A hadsereg "általános mozgósításának" elrendelését szorgalmazta szombaton Vitalij Klicsko elnökjelölt, az UDAR (Ütés) nevű ukrán ellenzéki párt vezetője is.