A kormány döntése értelmében nem utazhatnak be Ukrajnába azok a külföldiek, akik az elmúlt két hétben legalább hét napot töltöttek a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában, Zimbabwében, Namíbiában, a Lesothóban, Eswatiniben, Mozambikban vagy Malawiban. Az ezekből az országokból hazatérő ukránoknak pedig kötelezően házi karanténba kell vonulniuk.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter eközben újságíróknak elmondta, hogy a jövő héten dönthet a kormány nyolc vagy kilenc régiónak a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriából enyhébbe történő átsorolásáról. Arra nem tért ki, hogy a szintén vörös besorolású főváros, Kijev is átkerülhet-e enyhébb kategóriába - írja az MTI.

Az egészségügyi tárca közlése szerint eddig a felnőtt ukrán lakosság 43,8 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát, 37,2 százaléka pedig mindkét adagot. (Arról egy korábbi cikkünkben írtunk, hogy egy felmérés szerint Ukrajnában akár 800 ezer hamis Covid-igazolás is lehet, és a számuk néhány hónap alatt meghaladhatja az egymilliót)

A tanároknak kötelező az oltás

Szerhij Skarlet oktatási miniszter azt közölte, hogy az oktatási intézmények alkalmazottjai közül már 86,8 százalék teljes védettséggel bír, míg mintegy 102 ezer pedagógus - az országban a szféra összes dolgozójának 8,6 százaléka - a második adag felvételére vár.

Hozzátette, hogy még 740 iskola kénytelen távoktatásban folytatni a tanítást, mert még nem vette fel minden tanár az oltást. Ukrajnában a pedagógusok is azon alkalmazottak körébe tartoznak, akiknek kötelező beoltatniuk magukat, különben felfüggesztik őket állásukból.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 13 777-gyel 3 477 649-re, az elhunytaké 509-cel 87 566-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 9600-zal 371 463-ra csökkent. Az elmúlt napon 2992 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 11 549 490-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 060 580-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön  206 710 embert oltottak be az országban.