Az Egyesült Államok újabb korlátozások bevezetését fontolgatja a mesterséges intelligencia chipek Kínába irányuló exportjára vonatkozóan - írta a Wall Street Journal az ügyet ismerő személyekre hivatkozva. A Reuters tudósítása szerint a hírre az Nvidia több mint 2, míg az Advanced Micro Devices (AMD) részvényei mintegy 1,5 százalékot estek a hírre.

Az értesülések szerint az amerikai Kereskedelmi Minisztérium már júliustól leállíttatná az Nvidia és más chipgyártó cégek által gyártott chipek kínai ügyfeleknek történő kiszállítását. Az Nvidia, a Micron és az AMD az a három nagy amerikai chipgyártó cég, amelyek Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi és technológiai csata frontvonalában állnak.

Az Nvidia még tavaly szeptemberben közölte, hogy az amerikai kormány arra kérte őket, állítsák le a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges két csúcstechnológiás chip exportját Kínába.

A Reuters emlékeztet, hogy hónapokkal később az Nvidia közölte, hogy az exportellenőrzési szabályoknak való megfelelés érdekében egy új, A800 nevű fejlett chipet kínál Kínában. A vállalat az év elején a cég zászlóshajójának számító H100-as chipjét is finomhangolta, hogy megfeleljen a szabályozásoknak. A minisztérium által tervezett új korlátozások azonban még az A800-as chipek értékesítését is megtiltanák speciális amerikai kiviteli engedély nélkül.