A török ​​bankok szinte az összes orosz hitelintézettel megszakították a kapcsolatokat, és a szerződések hivatalos lezárása nélkül felfüggesztették a kifizetések feldolgozását is. 

A Kommerszant orosz lap pénzügyi piaci forrásokra és külkereskedelmi szereplőkre hivatkozva azt is megjegyezte, a török ​​bankok csak az Oroszországban működő külföldi leánybankokkal tettek kivételt.

A helyzet már 2023 nyarán kritikus volt, ám azután romlott jelentősen, hogy Joe Biden amerikai elnök december 22-én rendeletet adott ki az Oroszországnak háborús segítséget nyújtó, külföldi társaságokkal szembeni újabb szankciókról.

A rendelet lehetővé teszi az amerikai hatóságok számára, hogy leválasszák a külföldi bankokat az amerikai pénzügyi rendszerről, amennyiben beigazolódik a gyanú, hogy megsértik az Orosz Föderáció elleni szankciókat.

Julija Slenszkaja, a KBT nevű cég vám- és logisztikai bróker elnöke is megerősítette: a törökországi bankok szünetet tartanak, nem hajtanak végre pénzátutalásokat. A SOTA logisztikai üzletfejlesztési igazgatója, Igor Csernisev azt is megerősítette, hogy

még az elvégzett szolgáltatások kifizetése sem működik.

Jelenleg csak az egyik török ​​bank engedélyezi a tranzakciókat, ám ha a kifizetések száma meghaladja a napi 50-et, a kérelem átfutása több napot vesz igénybe – tette hozzá.

Azt a verziót, miszerint a török pénzintézetek konkrétan amerikai nyomásra tagadják meg az Oroszországgal való együttműködést Mustafa Gültepe, a török ​​exportőrök közgyűlésének (TIM) elnöke is megerősítette.

Viktor Dosztov, az orosz Elektronikus Pénz Szövetség elnöke szerint ez elég kemény fegyver, mert

ha egy török bank felkerül az amerikai szankciós listára, az azt jelenti, hogy a törökországi helyi ügyfelek is menekülni fognak tőle.

Ráadásul az SPFS (azaz a SWIFT orosz változata) sem oldja meg teljesen a problémát.

Nemcsak a török, hanem a kínai állami bankok is visszafogták az oroszországi ügyfelekkel folytatott tevékenységüket Joe Biden újabb szankciókról szóló rendelete miatt – írta kedden a Bloomberg.

Már legalább két kínai bank döntött úgy, hogy átgondolja az orosz üzleteket, megszakítja kapcsolatait a szankciókkal sújtott ügyfelekkel, és beszünteti az orosz hadiiparnak nyújtott pénzügyi szolgáltatást. 

 

Már a törököket is szankcionálják az oroszok miatt

A Biden-kormányzat szankciókat vetett ki öt török cégre és egy török állampolgárra, azzal vádolva őket, hogy segítenek Oroszországnak kijátszani a szankciókat és támogatják Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban. >>>