Azt gondolnánk, hogy a világban nagymértékben visszaesett a szén felhasználása az áramtermelésben, hisz Európában ez már régóta így van. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azonban szomorú statisztikát közölt a CNBC szerint: a világ áramtermelésének harmadát a szén adja, és tavaly rekordszintre ért a felhasználás.

Legszennyezőbb

szén az összes lehetséges energiaforrás közül a legkárosabb a klímavédelem szempontjából, mivel égetésekor lényegében nagyrészt szén-dioxid keletkezik (mellette csak olyan káros anyagok, mint a kén-dioxid vagy a nitrogén-oxidok), míg a szénhidrogének (olaj, gáz) égetésekor ugyanannyi energia kinyerésekor sokkal kevesebb szén-dioxid keletkezik, mivel a hő nem kis részét a hidrogén égése adja, amelyből vízgőz keletkezik.

Csökkentők és növelők

Tavaly 3,3 százalékkal emelkedett a felhasználás, azonban nem az orosz-ukrán háború miatti energiaválság által leginkább sújtott helyen, azaz Európában, hanem elsősorban Indiában és Kínában. Az idei évre az IEA stagnálást vár, ez azonban jelentős országok és kontinensek közötti eltolódással fog megvalósulni. Az idei első negyedévben az USA 24, az Európai Unió 16 százalékkal kevesebb szenet használt fel, viszont a két hatalmas fogyasztó, Kína és India 5 százalék fölötti növekedése ezt teljes egészében kiegyenlítette.

Olcsó és van bőven

Kétségtelen, hogy a két nagy ázsiai gazdaságban is növekszik a megújuló energiaforrások felhasználása, de a nagy fogyasztásnövekedéshez ez kevés, és mivel a szén jóval olcsóbb, mint más források, és nagy mennyiségben rendelkezésre áll, ezt a forrást bővíti erősen a két ország. Tavaly az energiaválság idején ráadásul ez kevésbé is tűnt kellemetlennek, mint korábban, így nem nehezedett rájuk nyomás, hogy próbálják visszafogni ennek növelését.

Kína adja a felét

A világ szénfelhasználásában az országok szintjén Kína vezet kicsit több mint 50 százalékkal, a második helyen álló India részesedése 11,3 százalék, a harmadik helyen az USA áll 8,5 százalékkal, így ott is van még mit csökkenteni, de ez zajlik is, az évi 24 százalékos csökkentés elég szép ütem.

Uniós helyzet, Magyarország

Az Európai Unióban Németország a legnagyobb felhasználó, a világ teljes szénfelhasználásának 3 százalékával, utána következik Lengyelország 1,7 százalékkal. Magyarország a 11. helyen áll a világ felhasználásának nagyjából 0,1 ezrelékével, ezt teljes egészében a Mátrai Erőmű adja. Az ország áramfelhasználásán belül ez valamivel több, mint 10 százalékos arányt jelent.