Az új tilalom január 1-től hatályos, és az orosz gyémántimporton túl márciustól a harmadik országokból származó gyémántimport tilalmát is magában foglalja, a G7-tel összhangban – írja a vg.hu. Az intézkedések várhatóan hatalmas károkat okoznak majd a belgáknak, ugyanis Antwerpenben található a világ legnagyobb gyémánttőzsdéje.

A csomag ezen felül olyan lépéseket is tartalmaz, melyek megakadályozzák, hogy Oroszország megszerezze a kettős felhasználású technológiákat.

Vagyis bizonyos vállalatoknak biztosítania kell adott termékek esetében, hogy a partnerek olyan szerződést írjanak alá, amelyek megakadályozzák, hogy Oroszországba értékesítsenek árut.

Az EU-tagországok közül Ausztria vonakodott elfogadni az új szankciókat, mondván, hogy több időre van szüksége annak jogi vizsgálatához.

Hatalmas kárt okozna a belgáknak az orosz gyémántok kitiltása

Készül az újabb, immár 12. európai szankciós körnek központi eleme lehet majd az orosz gyémántok szankcionálása. Az EU sokszor futott neki, ám idáig nem sikerült bevezetni, mivel Antwerpenben található a világ legnagyobb gyémánttőzsdéje.