A Pimco befektetéskezelő cég további regionális bankcsődökre számít az Egyesült Államokban, a problémás kereskedelmi ingatlanhitelek „nagyon magas” koncentrációja miatt.

John Murray, a Pimco globális privát kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó csapatának vezetője egy interjúban arról beszélt, hogy a szorongás igazi hulláma csak most kezdődik a hitelezők számára a bevásárlóközpontoktól az irodákig.

A Bloomberg beszámolója szerint az azzal kapcsolatos bizonytalanság, hogy a Federal Reserve mikor csökkentheti a kamatlábakat, súlyosbította a kereskedelmi ingatlanszektor előtt álló kihívásokat, a magas hitelfelvételi költségek ugyanis nemteljesítéseket váltottak ki, így a hitelezők olyan eszközökben ragadtak benne, amelyeket nehéz értékesíteni. 

Murray szerint egyes piaci várakozásokkal ellentétben a nagyobb bankok először értékesítették néhány jobb minőségű eszközüket, hogy elkerüljék a nagyobb veszteségeket. A lejáratok miatt azonban folyamatosan növekszik a problémás hitelek száma, így arra számítanak, hogy a bankok elkezdik értékesíteni ezeket a nagyobb kihívást jelentő hiteleket is.

A problémák különösen a regionális bankok körében érezhetőek, a US Bancorp, a legnagyobb regionális bank az első negyedévben 553 millió dollárra növelte a hitelezési veszteségekre képzett céltartalékát.

Az MSCI Real Assets márciusban közzétett jelentése szerint a regionális bankok voltak az egyetlen hitelezők, amelyek az elmúlt években nem követeltek extra előleget a kereskedelmi ingatlanok hitelfelvevőitől, ami rávilágított az értékcsökkenéssel szembeni sebezhetőségükre.

Hatalmas bukás a szektorban, már a bankok is alig finanszíroznak

2023-ban a bankok 42 százalékkal kisebb arányban folyósítottak kereskedelmi ingatlannal fedezett projekthiteleket, a szállodák kivételével valamennyi ingatlantípus esetén csökkent az új kibocsátások volumene.