Legkevesebb 217 frissen mozgósított orosz katona vesztette életét az orosz-ukrán háborúban azt követően, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője szeptember közepén elrendelte a katonakorú népesség mozgósítását - idézi a Moscow Times a független Novaya Gazeta Europe sajtóorgánum becslését. Ez az első mozgósítás a második világháború óta az országban.

Elsősorban az Urál hegység térségéből és Oroszország déli részén lévő tartományokból származó katonák haltak meg - írta a Novaya Gazeta a nyilvánosan rendelkezésre álló adatokra hivatkozva. Átlagosan 23,5 nap után vesztették el az életüket azt követően, hogy becsukódott mögött otthonuk ajtaja.

Az orosz államfő október végén azt mondta, hogy lezárult a katonakorú férfiak "részleges", 300 ezer főt érintő mozgósítása, ám befolyásos háborúpárti személyek arra számítanak, hogy újabb besorozási hullám indul. Erre lehetőséget adna, hogy a mozgósítási rendeletet nem vonták vissza. Ennek az a pontja, amely a besorozás létszámáról szól, titkos,.

A Reuters tudósítása szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője részben kitérő választ adott, amikor riporterek arról kérdezték, tervez-e az orosz vezetés újabb mozgósítási hullámot: Nem beszélhetek a védelmi minisztérium nevében, de nincsenek tárgyalások a Kremlben erről.