Az energiaátálláshoz ki kell építeni az alternatív energiahordozók, ezen belül a hidrogén terjesztési hálózatát is a német ipari és kereskedelmi kamara (DIHK) pénteki közleménye szerint.

A villamos energia szállítási és tárolási infrastruktúrája mellett elengedhetetlenül szükséges a hidrogén terjesztési hálózatának a kiépítése is – jelentette ki Peter Adrian, a DIHK elnöke pénteken.

A vállalkozásoknak szükségük van arra a perspektívára, hogy a hidrogén a jövőben országszerte elérhető lesz. Ettől függnek ugyanis a beruházási döntések is

–  fogalmazott Peter Adrian.

Felhívta egyúttal a figyelmet arra, hogy a hidrogén terjesztésére szolgáló csővezeték-hálózat mellett az energiahordozó előállításához szükséges gyártási kapacitás bővítése is elengedhetetlen.

A szövetségi kormány által az idén júliusban 2030-ra megcélzott 10 gigawattnyi hidrogén-előállító kapacitásnak tavaly még alig egy százalékát sikerült kiépíteni – mondta a szövetség vezetője.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint

a hidrogénszükséglet mintegy egyharmadát Németországban kell majd előállítani, kétharmadát pedig külföldről kell beszerezni.

A DIHK vezetője szerint a hidrogén behozatalához is hiányzik a szükséges infrastruktúra.