A legszegényebb, leginkább nélkülöző néhány latin-amerikai ország polgárai évről évre kétségbeesetten próbálnak a fél kontinensen átvergődve eljutni az USA déli határáig, hogy ott végül bejussanak az emberibb élet reményében akár illegális bevándorlóként is. Mindig volt köztük érdekességképpen néhány kínai is, de tavaly hirtelen 30 ezer fölé ugrott a számuk, ráadásul még sokkal többen vannak úton.

Brutális volt a kínai járványkezelés

Ez váratlan fordulat, hisz Kínánál jóval szegényebb országokból sem jönnek el tömegesen ilyen elszántan az emberek, így valami magyarázatnak kell lennie a háttérben. A CNN meginterjúvolta a menekülőket útjuk közbülső állomásain, és így már kirajzolódik a kép. Kiderült, hogy sok kínai az elmúlt években hasonló sorsot élt át, mint például a venezuelaiak, akiknek előbb Hugo Chavez, majd Nicolás Maduro kommunista rendszere elhozta a teljes ellehetetlenülést.

Válság és a kisebbségek vegzálása

Az útra kelt kínaiak arról számoltak be, hogy a járvány 3 éve alatt a lezárosok miatt munkahelyük sokszor megszűnt, máshová nem vették fel őket, sőt, a cégek gyakran nem fizettek. Eközben rengeteg más korlátozásnak is ki voltak téve: ha volt munkahelyük, időnként hónapokra bezárták őket oda, karantén gyanánt.

Mindez tavaly sem sokat javult, amikor már a Kínát elérő válság miatt indultak leépítések és fizetéscsökkentések, emellett megindult a kommunista párt kemény nemzetépítése: a más nemzetiségűek, nyelvűek és vallásúak kényszerű áttérítése miatt sokan gondoltak úgy, hogy bármi áron menekülniük kell.

Zord menekülőút

Kínaiként azonban nem egyszerű a világban még utazni sem: miután Kínába szinte senki nem léphet vízum nélkül (most lett egy átmeneti mentességi program néhány gazdag országnak, hogy turistákat vonzzanak), így ők is nehezen mehetnek bárhová. Az amerikai kontinensen Ecuador engedi be őket vízummentesen, így kialakult egy hálózat, aki onnan fejenként 10 ezer dollár körüli összegért vállalja, hogy szárazföldön eljuttatja őket Mexikóig, ott belföldi repülővel az amerikai határig, majd azon is átjuttatják őket, hogy menedékjogot kérjenek.

Így rengetegen érkeznek Ecuadorba, ahol egész infrastrukturális hálózat épült ki: kínai üzletek, olcsó szállodák. Onnan buszok viszik azokat a kolumbiai határig, akiknek megvan a kívánt összeg, és onnantól kezdve országról országra haladnak. Az út legkeményebb része Panamában és az azt követő országokban van: helyenként ténylegesen dzsungeltúrára kényszerülnek, ahol sokan megsérülnek, betegek lesznek. Végül ha eljutnak Mexikóba, már könnyű északra jutni, ott azonban hosszasan táboroznak a télen éjjelente igen hideg sivatagban tábortüzeik körül, jó esetben sátorban.

Menedékjog

Amikor átjutnak és az amerikai hatóságokkal találkoznak, átmeneti menedékjogot kapnak, amíg egy bíró el nem bírálja ügyüket. Erre azonban néha éveket kell várni, addig viszont munkát is vállalhatnak, de egy GPS alapú nyomkövetőt kell viselniük. Eddig viszonylag nagy arányban engedték be őket, egyrészt mivel jól beilleszkednek, sokan képzettek, így szinte problémamentes amerikai lesz belőlük, másrészt mivel mégiscsak egy kommunista kormányzású országból érkeznek, és ne felejtsük, hogy az egyébként meglehetősen engedékeny Kádár-rendszert elhagyva is bárki menedékjogot kapott nyugaton.

A sikeres menedékkérők 13 százaléka kínai volt 2022-ben az USA-ban, ami elég jelentős arány, de egyúttal azt is jelzi, hogy viszonylag szigorú az elbírálás: csak olyan országokból érkezők kaphatnak menedéket, ahol tényleg ki lehet téve emberi jogai erős csorbításának, persze a kommunista kormányú országokat nagyjából automatikusan ilyennek tekintik.

Szigorítás várható

Korábban sokan vízummal, turistaként, vagy más módon érkeztek Kínából az USA-ba, vagyis nem kellett illegális határátlépést elkövetniük, és úgy kértek menedéket: az ENSZ adatai szerint már 2014-től megemelkedett a számuk, amikor Hszi Csinping elnök alatt keményedni kezdett az addigi viszonylag szabad rendszer. Tavaly viszont viszont megnőtt a déli határon illegálisan érkezők száma, ugyanakkor nem tudni, meddig lesz járható ez az út, mivel az amerikai kongresszus szigorításról készül dönteni, épp a menekültek számának hirtelen erős megemelkedése miatt.