A montenegrói külügyminisztérium a Twitteren közölte, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménybe és a két ország kölcsönös tiszteletébe és megbecsülésébe ütköző tevékenység miatt távozásra utasított hat orosz diplomatát. Vélhetően ezek azonosok azokkal a személyekkel, akikről a podgoricai Pobjeda napilap arról számolt be. Értesüléseik szerint a montenegrói Nemzetbiztonsági Ügynökség (ANB) és a különleges államügyészség (SDT) kémkedés gyanújával őrizetbe vett hat orosz diplomatát, 30 ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező orosz állampolgárt és két montenegrói állampolgárt.

Vukas Radonjic, az SDT szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a rendőrség több lakásban tartott házkutatást, ahol összeesküvésre és kémkedésre utaló bizonyítékokat kerestek. Továbbá bírósági végzést kaptak arra, hogy más helyiségeket is átkutassanak bűnszövetkezet létrehozására irányuló összeesküvés és kémkedés alapos gyanúja miatt. Radonjić elmondta, hogy a házkutatások befejezése után „meghatározzák, hogy kik ellen emelnek vádat és kiket tartóztatnak le”. Nem részletezte, hogy hány gyanúsítottat vittek el kihallgatásra.

Nemzetközi kémvadászat folyik Montenegróban

Ugyancsak csütörtökön Dritan Abazovic miniszterelnök a kabinet ülésének élő közvetítésében azt mondta, hogy külföldi partnerekkel és az államügyészséggel közösen nemzetközi művelet folyik az ország érdekeinek megóvása érdekében. Részletesebben nem bocsátkozott részletekbe.

Montenegró, amely az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagja és az Európai Unió tagjelöltje, csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz az ukrajnai invázió miatt. Korábban már kiutasított orosz diplomatákat. De nem is ez az első kémvád az országban: Podgorica még 2016-ban orosz ügynököket vádolt meg azzal, hogy részt vettek egy összeesküvésben, amelynek célja az oroszbarát ellenzék hatalomra juttatása, Milo Djukanovic akkori miniszterelnök meggyilkolása és a volt jugoszláv köztársaság NATO-integrációjának leállítása volt.

Moszkva többször is abszurdnak minősítette az ilyen vádakat. Montenegró 2017-ben csatlakozott a nyugati katonai szövetséghez.