A Pénzügyminisztérium adatai szerint az államháztartás hiánya augusztus végén 510,8 milliárd forint volt, ami az egész évre engedélyezett összeg (998 milliárd forint) 51 százaléka. Ennek ellenére a PM csak azt ígéri, hogy év végére összehozzák az eredetileg tervezett 998 milliárd forintos hiányt - írja a Népszava. A kormány tervei szerint idén még egy költségvetési módosításra is sor kerül, ám vélhetően az önkormányzati kampány miatt erről semmilyen további információval nem szolgál a kormány.

Tavalyhoz képest látványosan lassult az uniós támogatások kifizetése. Augusztusig az idén 952,5 milliárd forintot fizettek ki a költségvetésből a kedvezményezetteknek szemben a tavalyi nyolchavi 1388 milliárd forinttal. A költségvetési törvény azzal számol, hogy egész évben 1955 milliárd forintnyi támogatást fizetnek ki, szemben a tavalyi 1886 milliárd forinttal - vagyis elvileg gyorsítani kellene.

Ez azt jelentheti, hogy az év hátralévő négy hónapjában mintegy ezer milliárd forintos pénzeső zúdul még a magyar gazdaságra - így már érthető, hogy a kormány miért nem akar a tervezetnél kisebb költségvetési hiányt összehozni.