A német jelzálogbankok szövetségének kutatóintézete, a VDPResearch adatai szerint az október decemberi időszakban éves szinten 7,2, negyedéves szinten pedig 2,2 százalékkal estek vissza az ingatlanárak az európai unió legnagyobb gazdaságában.

A zuhanásban a kereskedelmi ingatlanok játszották a vezető szerepet, ezen belül is az irodapiac mutatta a legaggasztóbb fejleményeket. Az irodák ára átlagosan 13,3 százalékkal lett alacsonyabb egy év leforgása alatt, az utolsó három hónapban a csökkenés mértéke elérte az 5,2 százalékot. A kereskedelmi ingatlanok áresésének éves mértéke 12,1 százalékra rúgott a szövetség adatai szerint. Ők egyébként ingatlanpiaci árindexük számításának kezdete 2013 óta nem láttak még ilyen mértékű visszaesést.

Kép: Economx

Az áresés egyébként egyenes következménye az elmúlt két év fejleményeinek. A német gazdaság recesszió közeli állapotba süllyedt, ráadásul az Európai Központi Bank infláció elleni küzdelme során végrehajtott kamatemelései a finanszírozás drágulásával hüvelykujj szabály szerint is lefelé nyomják az árakat. Erre rátesz egy lapáttal, hogy az irodapiacon rettenetesen nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a vállalatok milyen arányban kényszerítik a járvány elmúltával teljes idős irodai munkavégzésre alkalmazottaikat. Bár sokan reménykednek benne, trendfordulóra egyelőre nincs kilátás - mutatott rá Jens Tolckmitt a VDP ügyvezető igazgatója Bloombergnek adott nyilatkozatában.

Christian Lindner német pénzügyminiszter eközben igyekezett nyugtatni a kedélyeket és azt mondta, a kereskedelmi ingatlanpiac Németországban jelenleg csak „alkalmazkodási időszakot él át”, de összességében stabilnak tekinthető.

Ugyanakkor a piac nem mennyire nyugodt a helyzettel kapcsolatban. Különösen amiatt aggódnak a befektetők, hogy a zuhanó ingatlanárak mekkora terhet jelentenek a piacon érintett bankok számára. A Deutsche Pfandbriefbank AG német jelzálogbank éppen a múlt héten jelentette be, hogy jelentősen növelte kockázati céltartalékait, mire válaszul részvényeinek árfolyama sokéves mélypontra süllyedt, úgy, hogy a vezető német DAX index eközben történelmi csúcsa közelében tartózkodott.

A német tartományi bankok (Landesbank) általában jelentős mértékben érintettek a kereskedelmi ingatlanpiacon is. A BayernLB, az LBBW, a Helaba és a NordLB csak 2023 első felében több mint 400 millió euró kockázati céltartalékot képzett csak ezekkel kapcsolatban.

Felminősítés az összeomlás közepén

Mindezek ellenére egyelőre nem nagyon látszik pánik a piacon. Ehhez persze hozzájárult az is, hogy a Moody's hitelminősítő intézet pont ma közölte, javíthatja a német takarékszövetkezetek és tartományi bankok hitelminősítését, köszönhetően a most bevezetett intézményi reformoknak és az az új mentőalapoknak. Ezeknek köszönhetően ugyanis a bajba került pénzintézetek sokkal kevesebb bürokratikus akadállyal kell megküzdeniük és sokkal gyorsabban hozzáférhetnek plusz forrásokhoz szükség esetén.

A német takarékpénztárak jelenlegi garanciarendszere összetett, és 13 különböző intézményből áll. Ezek kettős funkcióban nemcsak az ügyfelek betétjeit védik, hanem arra is hivatottak, hogy megvédjék a bajba jutott intézményeket a csődtől. Mivel sok bizottság vesz részt a rendszerben, a döntések gyakran hosszú időt vesznek igénybe. A NordLB 2019-es megmentése például pont emiatt hosszú ideig húzódott - emlékeztet a Handelsblatt című gazdasági napilap.