Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Királyság első alkalommal tesztelt sikeresen egy nagy teljesítményű lézerfegyvert légi célpont ellen egy kísérlet során.

A BBC értékelése szerint a teszt megnyithatja az utat a hagyományos rakéták olcsó alternatívája előtt, amellyel például drónokat lőhetnek le a levegőből.

A DragonFire elnevezésű fegyver a brit védelmi minisztérium közleménye szerint elég precíz ahhoz, hogy egy kilométeres távolságból is eltaláljon egy 1 fontos érmét.

A skóciai Hebrides-hegységben végzett tesztet a tárca az új technológia üzembe helyezése felé tett jelentős lépésnek nevezte.

Grant Shapps védelmi miniszter szerint a technológia csökkentheti „a drága lőszerektől való függést, miközben csökkenti a járulékos károk kockázatát is".

A hagyományos rakéták ugyanis sokkal drágábbak lehetnek, mint az általuk megsemmisített drónok, némelyikük akár több millió fontba is kerülhet.

A minisztérium szerint a DragonFire rendszer 10 másodperces tüzelése megegyezik egy normál fűtőberendezés egyórás használatának költségével, a működési költség lövésenként kevesebb, mint 10 font (nagyjából 4500 forint).

A DragonFire rendszer hatótávolsága korlátozott, azonban a látótávolságon belüli célpontok elpusztítására megbízhatóan alkalmas.

A fegyvert a Honvédelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium (Dstl) fejleszti néhány iparági partnerrel együtt a védelmi minisztérium megbízásából. A projekt a brit állam és magánbefektetők 100 millió fontos (kb. 45 milliárd forint) közös beruházásának az eredménye.

A lézerfegyverek fejlesztésének óriási lökést adott az orosz-ukrán háború, mivel mindkét fél aktívan használ harci drónokat, amelyek ellen óriási szükség van egy hatékony és olcsó megoldásra.