Az Egyesült Királyság első alkalommal tesztelt sikeresen egy nagy teljesítményű lézerfegyvert légi célpont ellen egy kísérlet során.

A BBC értékelése szerint a teszt megnyithatja az utat a hagyományos rakéták olcsó alternatívája előtt, amellyel például drónokat lőhetnek le a levegőből.

A DragonFire elnevezésű fegyver a brit védelmi minisztérium közleménye szerint elég precíz ahhoz, hogy egy kilométeres távolságból is eltaláljon egy 1 fontos érmét.

A skóciai Hebrides-hegységben végzett tesztet a tárca az új technológia üzembe helyezése felé tett jelentős lépésnek nevezte.

Grant Shapps védelmi miniszter szerint a technológia csökkentheti „a drága lőszerektől való függést, miközben csökkenti a járulékos károk kockázatát is".

A hagyományos rakéták ugyanis sokkal drágábbak lehetnek, mint az általuk megsemmisített drónok, némelyikük akár több millió fontba is kerülhet.

A minisztérium szerint a DragonFire rendszer 10 másodperces tüzelése megegyezik egy normál fűtőberendezés egyórás használatának költségével, a működési költség lövésenként kevesebb, mint 10 font (nagyjából 4500 forint).

A DragonFire rendszer hatótávolsága korlátozott, azonban a látótávolságon belüli célpontok elpusztítására megbízhatóan alkalmas.

A fegyvert a Honvédelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium (Dstl) fejleszti néhány iparági partnerrel együtt a védelmi minisztérium megbízásából. A projekt a brit állam és magánbefektetők 100 millió fontos (kb. 45 milliárd forint) közös beruházásának az eredménye.

A lézerfegyverek fejlesztésének óriási lökést adott az orosz-ukrán háború, mivel mindkét fél aktívan használ harci drónokat, amelyek ellen óriási szükség van egy hatékony és olcsó megoldásra.