Lengyelország három atomerőművet akar - idézte Michal Kurtyka klíma- és környezetvédelmi miniszter legutóbbi interjúját a Rzeczpospolita. Eddig a kormány képviselői két variánsról beszélnek, vagy két erőmű lesz, mindegyik három reaktorral, vagy három erőmű, mindegyik két blokkal. Összességében 2043-ig hat blokk üzembe helyezéséről álmodnak, összesen hat-kilenc GW áramtermelő kapacitással.

Kurtyka azt mondta, hogy olyan technológiát és helyszínt akarnak választani az első erőműnek, hogy 2026-ban elkezdhessék az építkezést, mert akkor 2033-ban beindíthatják az első blokkot. Azt szeretnék, ha a további blokkokat kétévenként a rendszerhez kapcsolhatnák. Már azt is kiszámolták, hogy az atomenergia valószínűleg 50-60 ezer munkahelyet teremt az országban a választott technológiától függően. Jelenleg megbeszéléseket folytatnak a reaktorok szállításáról az Egyesült Államok, Franciaország és Dél-Korea cégeivel.

Az első erőművet a tengerparton akarják felépíteni Lubiatowo-Kopalino és Zarnowiec körzetében. Az ország energetikai politikája alapján hogy a következő atomerőmű az ország központjában lennek Számításba jöhet a ma barnaszénerőművek helyen, Belchatóv vagy Patnowa térsége. Az elfogadott menetrendnek megfelelően a második erőmű helyszínén 2023-ban kezdenek el dolgozni, majd 2028-ban hozzák meg a döntést a környezet és a helyszín tekintetében. Mindezzel csak egy gond van, a lengyel nukleáris program jó esetben álom, rossz esetben kamu.