Az egy évvel korábbi decemberhez képest 15,9 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset volumene, derült ki a román Nemzeti Statisztikai Hivatal (INS) jelentéséből. Az inflációval kiigazított reálnövekedés is meghaladja a 8 százalékot – írja a Romania Insider.

Már a tavalyi év harmadik negyedévben – 2022 azonos időszakához viszonyítva – is intenzív, 14,9 százalékos nominális és 8,2 százalékos reálértéken számolt emelkedést láthattunk a romániai munkavállalók átlagkeresetében. 

A harmadik negyedévben a mezőgazdaság, az erdészet és a vegyipar kivételével minden ágazatban bérnövekmény volt megfigyelhető

Az olajfeldolgozás, a ruhaipar, a (a gépjárműipart nem számítva) közlekedési eszközök gyártása, a szénbányászat, a ruhaipar és az oktatás területén 15 százalék feletti volt a növekedés, míg a vízi szállításban dolgozók bére 32 százalékkal emelkedett.

2023 utolsó negyedévében az élelmiszer értékesítés 4,5 százalékkal, a nem élelmiszer értékesítés mértéke pedig 4,3 százalékkal emelkedett. Ebben az időszakban a reálinfláció csökkenése mellett emelkedtek a romániai reálbérek, az év végén így átlagosan nettó 1022 eurónak megfelelő román leit (közel 400 ezer forint) kaptak kézhez a keleti szomszédunkban dolgozó munkavállalók.

További emelkedés várható, de még mindig magasabbak a magyar átlagbérek

Az idei évben (elsősorban a költségvetési szektorban) a bérek további emelése várható, illetve szeptemberre 40 százalékos nyugdíjemelést ígért a szociáldemokrata Marcel Ciolacu vezette román-kormánykoalíció.

A tavalyi év végén Magyarországon is intenzíven emelkedett a nettó átlagfizetések volumene. A KSH legutolsó, 2023 novemberi adatai szerint a nominális értéket nézve 14, a reálkereset tekintetében 5,7 százalékos volt az előző év azonos időszakához viszonyítva a nettó átlagkereset növekedés. A megemelkedett román átlagbér még mindig elmarad az itthoni fizetésektől. Hazánkban 2023 végén 427 ezer forintra növekedett a nettó, és közel 600 ezerre a bruttó átlagkereset. 

KSH: már 600 ezer felett a bruttó átlagkereset

2023. novemberében 14,1 százalékkal magasabb volt az átlagkereset, mint egy évvel korábban.Ha kíváncsi a részletekre