Andrew Bailey a londoni alsóház pénzügyi bizottságának keddi meghallgatásán kijelentette azt is, hogy a brit jegybank nem feltétlenül várja meg a kamatcsökkentések elkezdésével az infláció visszatérését a 2 százalékos célszintre.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett első becslése szerint 2023 negyedik negyedévében 0,3 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékos GDP-visszaesést mértek Nagy-Britanniában, a brit gazdaság így technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

Bank of England kormányzója azonban a keddi parlamenti meghallgatáson úgy fogalmazott, hogy történelmi visszatekintésben "nagyon csekély" mértékű recesszióról van szó, és a friss aktivitási adatok kifejezetten arra vallanak, hogy az idén már fellendülés kezdődött a brit gazdaságban.

Ezt a már nyilvánosságra került első idei üzleti adatok is alátámasztják.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 52,9 volt.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

A Bank of England kormányzója a keddi alsóházi meghallgatáson hangsúlyozta, hogy a tavalyi két utolsó negyedév kumulatív bázison számított 0,5 százalékos GDP-visszaesése "messze a legenyhébb" recessziónak számít az 1970-es évekig visszatekintő összehasonlítási időszakban.

Andrew Bailey kiemelte: a brit gazdaság korábbi recessziói során 2,5 százaléktól 22 százalékig terjedt az ugyanebben a két negyedévben tapasztalt GDP-visszaesések mértéke.

A brit jegybank vezetője kijelentette azt is, hogy nem szükséges megvárni a kamatcsökkentések elkezdésével az infláció visszatérését a 2 százalékos célszintre.

Bailey nem részletezte, hogy mikor kezdődhet és milyen mértékű lehet a kamatcsökkentési ciklus, de úgy fogalmazott: "nem észszerűtlenek" azok a piaci várakozások, amelyek már 2024-re a jegybanki kamatszint csökkenésével számolnak.

Januárban 4 százalékos - vagyis a célszintet kétszeresen meghaladó - éves inflációt mértek a brit gazdaságban.

A Bank of England alapkamata jelenleg 5,25 százalék; ez 15 évi csúcs.