Felfelé srófolta a globális várakozásokat januárban a kínai nyitás. Az év eleji davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) Liu He kínai miniszterelnök-helyettes is optimistán, várakozásokkal teli szólalt fel. Lelkesedésében pedig osztoztak az elemzők is.

A többség arra készült, hogy a kínai gazdaság adja majd az idei világgazdasági növekedés egyharmadát. Nem úgy tűnik azonban, hogy erre sor kerülhet, ez pedig világszerte nagy riadalmat kelt.

Kínában meglehetősen lanyha a kereslet – panaszkodott Joel Smejkal, a Vishay Intertechnology amerikai félvezetőgyártó vezérigazgatója a Financial Timesnak.

A Farfetch brit divat- és szépségápolási luxustermékekkel kereskedő vállalat vezetője, José Ferreira Neves, a Farfetch brit e-kereskedelmi divatcsoport vezetője is hasonló tapasztalatokról számolt be:

A fellendülés nem olyan robbanásszerű, mint amilyennek mindenki várta.

A politikai döntéshozók immár azzal kalkulálnak, hogy komoly nyomot hagy majd az egyes országok gazdaságán, Kína importjának visszaesése szinte minden területen: az építőanyagoktól elkezdve az elektronikai cikkekig. A Caterpillar, a világ legnagyobb munkagépgyártó vállalata azt tapasztalja, az építkezéseken használt gépek iránti kínai kereslet rosszabb, mint korábban várták – írja a Bloomberg. Peking elkövette azt a hibát, hogy hűteni akarta az ingatlanpiacát, de közben csak még nagyobb problémát generált, a következmények pedig szép lassan átterjednek a gazdaság egészére. Onnan pedig átgyűrűznek a világgazdaságra is.

Az IMF is megkongatta már a vészharangot

A világgazdasági növekedést gyengíti, hogy a kínai gazdaságélénkítés a vártnál kevésbé sikeres – hívta fel a figyelmet júliusi prognózisában (World Economic Outlook – WEO) a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A feldolgozóipar és a fogyasztás az év elején – a járványügyi korlátozások feloldása után – fellendült Kínában. Márciusra az ellátási láncok is normalizálódtak. Mindennek ellenére az ingatlanszektorral kapcsolatos problémák, a gyenge külföldi kereslet és az egyre magasabb munkanélküliség a fiatalok körében, erősen visszahúzzák a kínai gazdaságot – mutatott rá a valutaalap.

A második negyedévben 6,3 százalékos növekedést regisztráltak az országban éves összevetésben, elmaradva az elemzői 7,3 százalékos várakozásoktól. Ez alapvetően persze akár egy ígéretes eredmény is lehetne, ha nem éppen a gyenge 2022-es eredményhez képest lenne ilyen jó ütemű a bővülés. Az idei első negyedévhez képest mindössze 0,8 százalékos volt a növekedés.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a közelmúltban szintén nem túl kedvezően nyilatkozott Kínáról,

„ketyegő időzített bombának” nevezte az ázsiai ország gazdasági problémáit.

A kép vegyes

Az ázsiai gazdaságokon máris lehet látni a kínai gazdasági problémákat:

  • Japán júliusban több mint két éve először jelentett exportcsökkenést, miután Kína visszafogta az autó- és chipvásárlásokat.
  • Dél-Korea és Thaiföld központi bankjai pedig a múlt héten Kína gyenge fellendülésére hivatkozva rontották növekedési előrejelzéseiket.

A vártnál lanyhább kínai fellendülés is magában hordoz ugyanakkor pozitívumokat is. Lefelé húzza például a globális olajárakat, valamint az országban tapasztalható defláció világszerte lefelé srófolja az árakat. Ez a magas inflációval küzdő, kínai árut importáló országok számára kifejezetten előnyös, örülhet neki például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is.

A Siemens német ipari konglomerátum új megrendelései jelentősen visszaestek Kínában, különösen a gyárautomatizálási üzletágában. Roland Busch vezérigazgató azonban ettől függetlenül is bizakodó. „Hosszú távon azt mondhatjuk, hogy Kína mindenképp az egyik legfontosabb piac” – mondta, hozzátéve, hogy nem fél attól, hogy a jövőben ne származna profitjuk az ázsiai országból is.

A Rio Tinto angol-ausztrál multinacionális vállalat, a világ második legnagyobb fémipari és bányászati ​​cégének vezérigazgatója, Jakob Stausholm úgy nyilatkozott, „óvatosan optimista” a kínai gazdasággal kapcsolatban.

„Újra és újra bebizonyították, hogy ha van is egy visszaesés, akkor is képesek a gazdaság ösztönzésére és a hatékony irányítására”

– jelentette ki.