A világ második legnagyobb gazdasága még rosszabb állapotban lehet, mint azt előzetesen várták a szakértők. Kína az elhúzódó koronavírus-járvány miatt egyszerre néz szembe a fogyasztás visszaesésével, a globális recessziós kockázatokkal és az ingatlanpiac bezuhanásával. A legújabb vészjelzés épp az utóbbi szektor felől érkezett: a kedden közölt adatok szerint a ingatlanberuházások 2020 eleje óta a leggyorsabb ütemben csökkentek októberben.

A kedvezőtlen adatok kihívást jelentenek a kínai döntéshozók számára, akik a 17 000 milliárd dolláros gazdaság különböző válságait kell, hogy egyszerre kezeljék. A szigorú járványügyi szabályozások részeként bevezetett karantén intézkedések gyakorlatilag megbénították a gazdaságot. Ezeket ugyan az elmúlt hetekben enyhítették, az ingatlanszektorban pedig növelték a likviditást, de a globális válság miatt nehéz helyzetbe kormányozták magukat.

„Az októberi aktivitásnövekedés lelassult és elmaradt a piaci várakozásoktól, ami a negyedik negyedév gyenge kezdetére utal, mivel a Covid-helyzet romlása, az elhúzódó ingatlanpiaci visszaesés és a lassuló exportnövekedés több mint ellensúlyozza a folyamatos politikai ösztönzést” – idézi a Goldman Sachs elemzői jegyzetét a Reuters.

Nincs jól teljesítő szektor

Az ipari termelés októberben 5,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami elmaradt a Reuters felmérésében szereplő 5,2 százalékos növekedésre vonatkozó konszenszustól, és lassult a szeptemberi 6,3 százalékos növekedéshez képest – derült ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal (NBS) kedden közzétett adataiból. A fogyasztást mérő kiskereskedelmi forgalom május óta először csökkent, amikor Sanghajban egy egész városra kiterjedő járványügyi zárlatot rendeltek el. Az eladások 0,5 százalékkal csökkentek, szemben az 1,0 százalékos várakozásokkal, és a szeptemberi 2,5 százalékos növekedéssel.

Az egyhetes nemzeti ünnep kevéssé lendítette fel a fogyasztást októberben, amely hagyományosan a belföldi utazások népszerű hónapja. Ennek oka, hogy országszerte sok helyen vezettek be karantén-intézkedéseket. Mindez kihatott a szolgáltatási ágazatot, beleértve a vendáglátást is. A kínai statisztikák szerint a vendéglátás bevétele 8,1 százalékkal esett vissza, ami jelentős csökkenést jelent a szeptemberi 1,7 százalékos visszaeséshez képest.

A gyenge adatokra reagálva a JPMorgan befektetési bank a negyedik negyedévre vonatkozó éves GDP-előrejelzését 2,7 százalékra csökkentette a korábbi 3,4 százalékról, míg a Citi szintén 3,7 százalékra csökkentette a korábbi 4,6 százalékról. A Hszi Csin-ping-féle vezetés nem változtatott az 5,5 százalékos bővülési célján, amelyet még januárban fogalmaztak meg.

Az ingatlanpiac is mélyponton van

Az ingatlanberuházások októberben 16,0 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest – ez a legnagyobb visszaesés 2020 január-februárja óta –, még a szeptemberi 12,1 százalékos adatnál is rosszabb. 

Az alapterület alapján mért ingatlaneladások októberben 23,2 százalékkal csökkentek éves szinten, ez a mutató már a 15. egymást követő hónapban lefelé tartó trendben van. A vevők nem szívesen vállalnak több adósságot, mivel a gazdaság lassul a karanténozás miatt. De még az Evergrande tavalyi adósságválsága által okozott bizalomvesztés is lefelé húzza a szektort.

A kínai ingatlanszektor erőteljesen visszaesett, mivel a kormány igyekezett korlátozni a túlzott hitelfelvételt. A szabályozó hatóságok által vasárnap ismertetett likviditás-erősítési terv hétfőn a kínai ingatlanrészvényeket és kötvényeket az egekbe szöktette, de kérdés, hogy hosszútávon mennyire nyugtatja meg ez a piacokat.