A szén-dioxid annak gyakorisága miatt nem véletlenül a legfőbb okozója a klímaváltozásnak, másról sem szól napjaink zöldpolitikája, minthogy az ezt kibocsátó tevékenységeket kell minél drasztikusabban visszafogni.

Van azonban egy másik gáz, ami bár (szerencsére) jóval kevesebb mennyiségben jut a légkörbe, most mégis arra figyelmeztetnek egy kutatás készítői, hogy a jövőben ez fokozódhat – írja a Zöld Pálya.

A kén-hexafluorid (SF6) ugyanis az említett kutatás szerint 24 ezerszer erősebb üvegházhatással bír, mint a szén-dioxid.

Ez egy színtelen, szagtalan gáz, amit nagy mennyiségben használnak elektromos eszközök gyártásához, gépjárművek gumiabroncsának feltöltéséhez, valamint ablakok hangszigeteléséhez. A kutatók szerint a növekvő villamosenergia szükséglet miatt azonban több juthat belőle a légkörbe az eddiginél, ami azért problémás, mert az SF6 amellett, hogy az üvegházhatása több tízezerszer nagyobb a szén-dioxidnál, akár 800-3000 éven keresztül meg is marad a légkörben.

A legtöbb SF6 gázt Kína bocsátotta ki: 2021-ben olyan magas szintet ért el az ázsiai ország, hogy az 125 millió tonna szén-dioxidnak felel meg.

Azonban mivel Kína nem szerepel az ENSZ éghajlat-változási egyezményében felsorolt országok listáján, így semmilyen egyezmény nem kötelezi arra, hogy visszafogja a károsanyag kibocsátást.

Lassan egy éve nem bírunk a meleggel, havonta döntjük a csúcsokat

Tizedik hónapja sorozatban dőlt meg ismét a globális havi melegrekord márciusban, emellett a levegő és a világ óceánjainak hőmérséklete is minden idők legmagasabb értékét mutatta - jelentette az Európai Unió klímaügynöksége, a Copernicus.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->