Egyre magasabbra kúszik a kávé világpiaci ára, jelenleg fontonként 2,2 dollár, míg egy évvel korábban még csupán 1,4 dollár volt. Az árat a közelmúltban felfelé tornázta többek között az is, hogy kiderült, a világ legnagyobb kávéexportőre, Brazília ellátási problémákba ütközhet, az ország arabicakészletei 23 éves mélyponton vannak – írja a Bloomberg.

A nagy kávéházláncok javarészt arabica típusú kávét használnak, így tesz például a Costa és a Starbucks is. Utóbbi a részvényei egy éve még 114,11 dollárt értek, most azonban már csak 84,4 dollárt.

A brazil kávéexportot a mennyiségi problémákon kívül visszavetheti egy új uniós javaslat is, amelyet szeptember 13-án fogadott el az Európai Parlament. A kezdeményezés szerint azoknak az árucikkeknek a behozatalát nem engedélyezik majd az Európai Unióba, amelyekről kiderül, hogy az előállításuk erdőirtással köthető össze.

Az eredetvizsgálat érintheti többek között:

  • a szóját,
  • a pálmaolajat,
  • a kukoricát,
  • a kecskehúst és
  • a kávét is.

A javaslatra az Európai Tanácsnak még rá kell bólintania.

Habár az uniós rendeletben nem nevezik meg Brazíliát mint az intézkedés célpontját, ám a szakértők egyetértenek, hogy a háttérben az amazonasi esőerdő drámai visszaszorulása áll. 2019 – Jair Bolsonaro elnökké avatása – és 2021 között összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki az őserdőnek a brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint, évente átlagosan 11 ezer négyzetkilométernyit, amit nagyobb, mint Belgium. Idén pedig eddig 7555 négyzetkilométer erdőrész semmisült meg.

Klímavédelmi aktivisták sokszor vetették már a brazil államfő szemére, hogy gazdasági okokból szemet huny a szándékos erdőirtások felett. Ő azonban a legutóbb azzal hárított, hogy túl sokat foglalkozik a sajtó az amazonasi esetekkel, inkább a nyári francia erdőtüzek hátterével kellene foglalkozni.

Brazília a Statista adatai szerint 2020/2021-es pénzügyi évben 1,61 milliárd dollár értékben exportált kávét Németországba, 1,012 milliárd dollár értékben az Egyesült Államokba és közel 395 millió dollár értékben Olaszországba.