A blokk korábban már több szankciót is bevezetett Iránnal szemben, többek között azért, mert Oroszországnak adott el olyan drónokat, melyet aztán Ukrajna ellen használtak fel. Az Egyesült Államok korábban utalt arra, hogy az elkövetkező napokban újabb büntetéseket szabhat ki.

A jelenlegi brüsszeli csúcson a 27 tagállam újabb szankciókról állapodott meg, alig néhány nappal azután, hogy Irán megtámadta Izraelt. Teherán a támadásról azt mondta, hogy ez volt a megtorlás a szíriai konzulátust ért április elsejei feltételezett izraeli légicsapásért, amelyben 13-an vesztették életüket – írja a BBC.

Olaf Scholz német kancellár a szerdai találkozó után azt mondta, hogy a döntést a felfokozott helyzet enyhítésére használják fel, valamint arra, hogy

Izrael az egész térségben megerősítse pozícióját és ne mérjen masszív válaszcsapást.

Izrael felszólította szövetségeseit, hogy szankcionálják Teherán rakétaprogramját, valamint hogy vegyék nyilvántartásba az Iszlám Forradalmi Gárdát. Utóbbit az Egyesült Államok megtette, az EU és az Egyesült Királyság azonban még nem.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó úgy nyilatkozott, hogy ellenőrzést vetnek ki Irán rakéta- és drónprogramjára, ami a Gárdára és az iráni védelmi minisztériumra is kiterjed majd.

 

Az iráni drónok megváltoztatják a modern hadviselést

Először fordult elő, hogy Irán közvetlen csapást mért Izraelre. Ali Hamenei ajatollah szerint két út áll a perzsa állam előtt: vagy képes lesz az iráni hadiipar önállóan fejlődni, vagy belerokkan az ország a kereskedelmi szankciókba.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->