Tavaly nyáron nagy volt a félelem, hogy közeleg a tökéletes vihar az osztrák ingatlanpiacon a kamatemelkedés és a szabályozási előírások szigorításának együttes hatásaként. Egy évvel később az látszik, hogy a magas kamatlábak és a szigorúbb hitelezési előírások nem maradtak hatástalanok, az újonnan nyújtott jelzáloghitelek volumene 2022 augusztusa óta 58 százalékkal zuhant.

A lakásárakat azonban meglepően kevéssé érintették ezek a folyamatok – emelik ki az osztrák jegybank (ÖNB) friss, második negyedévre vonatkozó adataira hivatkozva a Raiffeisen Bank elemzői. Bár a tavalyi utolsó negyedévi, előző negyedévhez képest 1,9 százalékos árcsökkenés nyomán sokan a szabadesés beindulásától tartottak, az év eleji mindössze 0,4 százalékos csökkenés után a második negyedévben az ingatlanárak de facto stagnáltak, alig 0,2 százalékkal mérséklődtek országos szinten az előző negyedévhez képest.

Ez megerősíti előrejelzésünket, amely szerint a lakáspiac az évek óta tartó áremelkedés után nem zuhanórepülésbe kezd, hanem csak korrigál valamennyit. Olyannyira, hogy a következő évre jelzett 10 százalékos nominális árcsökkenésre vonatkozó előrejelzés akár túl óvatosnak is bizonyulhat. A lakások így a korrekció után is drágábbak maradhatnak, mint a világjárvány előtt, hiszen a 2020 első negyedéve óta regisztrált áremelkedés még mindig 29 százalékos

 – írják a Raiffeisen elemzői.

Az osztrák jegybank statisztikái szerint egyébként a lakásárak Bécsben és Ausztria-szerte is a tavalyi harmadik negyedévben érték el csúcsukat. A Bécs nélkül számolt osztrák lakásárindex akkor 265,4 ponton tetőzött, ez mostanra 259,9 pontig csökkent. A bécsi lakásárindex 320,4 ponton érte el csúcsát az idei második negyedéves értéke 310,1 pont lett.

Elsősorban a használt lakások korrigáltak

Bécsen belül is az tapasztalható, hogy a korrekció elsősorban a használt lakásokat sújtja. Ezek árindexe a tavalyi második negyedéves 328 pontos csúcsról mostanra 309 pont alá csökkent. Eközben viszont az új építésű lakások ára még emelkedett is. E kettő eredőjeként adódik a stagnálás közeli állapot.

Raiffeisen szakértői szerint a korrekciós fázisnak még nincs vége. Az látszik, hogy egyszerre több ellentétes hatás érvényesül a piacon. Most azt tapasztalni, hogy egyelőre jelentősen megnőtt a hirdetések száma, kevesebb a tranzakció. A piacon a vevők és az eladók mintha megpróbálnák kipuhatolni az új helyzetet.

A bank elemzésének a várakozás azonban továbbra is az hogy a korrekció döntő hányada reálértékben következhet be. Ez azt jelenti hogy az árak inkább stagnálni fognak a magas inflációs adatok mellett. A használt lakások piacán mindenesetre érezni a kínálat növekedését, ugyanakkor az új lakások árának komoly támogatást adhat az, hogy az elmúlt két éves boom után a következő években jelentősen csökkenni fog a befejezett projektek száma.