Közel 13 százalékkal zuhant az argentin tőzsdeindex, miután a jelenlegi gazdasági miniszter, Sergio Massa nem csak, hogy indult az elnökválasztáson, de az első fordulóban elnyerte a szavazatok 37 százalékát, amivel jó esélyei lettek a megtartandó második fordulóban. A korábbi reménybeli befutó, a valamivel racionálisabb gazdaságpolitikát hirdető Javier Milei csak 30 százalékot szerzett. A harmadik helyen végzett Patricia Bullrich, akitől leginkább várható lenne az ország gazdaságának rendbetétele, sőt, egyenesen az USA dollárt tenné meg hivatalos fizetőeszköznek, miután a peso teljes elértéktelenedése miatt most is egyre inkább azt használják a gazdasági szereplők.

Inflációs spirál

Az ország dollárban denominált állampapírjai névértékük 20-27 százalékára estek, vagyis visszafizetésükre igen kevés esélyt ad a piac. Massa mindenkinek pénzt ígért az üres költségvetésből: külön juttatásokat a dolgozóknak, nyugdíjkiegészítést, és a népesség 99 százalékát érintő adócsökkentést. Az infláció már most is 140 százalékos, így bármit adnak, elértéktelenedik, miközben az inflációt tovább növelik a lépések.

Nincs jövőkép

A november 17-i második fordulóig marad a fedezetlen választási pénzszórás, és a jelenlegi állás szerint utána sem várnak semmi jót a befektetők. A dollárkötvények a fizetésképtelenséget, államcsődöt árazzák, az ország már csak az IMF-hez fordulhat, de a pénzszórást ott sem finanszírozzák akármeddig, így jelenleg nem látni, mi lehet a kiút a helyzetből, mikor lesz olyan vezetése az országnak, amely elszánja magát a gazdaság stabilizációjára.