"November vége egy optimista menetrend" - mondta Charles Dallara egy frankfurti bankárkonferencián. Hasonló szellemben nyilatkozott egy görög kormányzati illetékes csütörtökön, aki szerint november végére legalább egy javaslat elkészülhet. Dallara szerint jövő januárban léphet életbe a megállapodás.

A tárgyalások csütörtökön kezdődtek meg a görög kormány és a magánszféra hitelezőit tömörítő Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) képviselői között, de görög kormányhivatalnokok már ezt megelőzően is felkerestek több külföldi államkötvény-tulajdonost, és a jövőben további tárgyalásokat terveznek velük.

Az euróövezeti országok állam- és kormányfői októberben állapodtak meg azokról az intézkedésekről, amelyek reményeik szerint lehetővé teszik az euróövezeti adósságválság hatékony kezelését. Az intézkedések egyik eleme, hogy a magánbefektetők - bankok, biztosítók - leírják a görög állammal szemben fennálló követeléseik ötven százalékát, azaz mintegy 100 milliárd eurót.

Korábban ismertetett tervek szerint a bankok minden 100 euró után 15 euró készpénzt és 35 eurónyi 30 éves lejáratú görög állampapírt kapnának, 6 százalékos hozammal, de az újonnan kibocsátott kötvények mégsem párosulnának euróövezeti garanciával, ehelyett a készpénzkifizetés jelentene ösztönzőt az európai pénzintézetek számára.