Július óta többen életüket vesztették a görögországi tüzekben, és ezrek hagyták el otthonaikat. Jelenleg is nehezíti a 40 Celsius-fokos hőség és az erős szél a lángok elfojtását, mellyel több mint 600 tűzoltó küzd, helikopterek és repülőgépek segítségével.

Kirikáosz Micotákisz görög miniszterelnök kijelentette, hogy az országnak meg kell reformálnia a tűzmegelőzési és tűzoltási politikáját és többet kell tennie a klímaváltozás hatásainak enyhítése érdekében.

A miniszterelnök bejelentette, hogy 100 drónt vásárolnak, mellyel valós időben tudják megfigyelni az erdőtüzeket. Ezen felül tűzérzékelő rendszereket is telepít a görög kormány a fokozottan veszélyeztetett és a régészeti területekre, valamint 500 erdészmérnököt és 1000 új tűzoltót vesznek fel.

Micotákisz kijelentette, szerinte nem mindenre alibi a klímaválság, hozzátéve, hogy az hozzájárult az erdőtüzek felerősödéséhez, ugyanakkor a tüzet a legtöbb esetben gondatlanság vagy gyújtogatás okozta.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos szerint az Európai Unió történetének legnagyobb erdőtüzei pusztítanak idén nyáron. Az athéni obszervatóriumban idén július végén mérték a leghosszabb havi hőhullámot.

Hatalmas a kár

Görögország több európai országtól is segítséget kért az elmúlt hetekben. Az országban május elejétől október végéig tűzvédelmi intézkedések vannak érvényben, melyek megsértése miatt eddig összesen 163 embert vettek őrizetbe.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint Görögország védett területeinek legalább 30 százaléka leégett, a Kopernikusz műholdos térképészeti program adatai alapján pedig nagyobb kiterjedésű volt a tűz az Évrosz prefektúrában, mint New York területe.

 

Erdőtüzek pusztítanak mindenütt, szomorú jóslat érkezett

Még nincs vége a nyárnak és a szakértők szerint a továbbiakban is számíthatunk súlyos erődtüzekre.
Bővebben--->