A londoni székhelyű Biohm nevű cég nagy mennyiségben termeszt élelmiszer-hulladékon és fűrészporon hizlalva micéliumot, amely a gomba gyökérszerkezete. Ebből készül végül az építőipari termék, amelyből többek között szigetelőpaneleket lehet előállítani. Ez pedig akár a széles körben elterjedt műanyag egyik potenciális alternatívája lehet – írja a BBC.

A globális kihívások megoldására összpontosítunk, és a bolygóra, valamint az ökoszisztémára gyakorolt hatás szempontjából az egyik legnagyobb kihívás jelenleg az építőipar

– mondta el Oksana Bondar, a Biohm tervezési igazgatója.

Miután a micélium több héten át növekedett, betakarítják és megszárítják, majd téglaszerű panelekké tömörítik.

A tervezési igazgató szerint ezek a panelek:

  • újrahasznosíthatók;
  • takarmány alapanyaggá illetve műtrágyává lehet őket bontani;
  • biztonságosan komposztálhatók;
  • pH-semlegesek;
  • és 100 százalékban természetesek.

A Biohm jelenleg multinacionális vállalatokkal folytat tárgyalásokat, hogy termékeik megjelenhessenek a globális piacokon is. Az előttünk álló években várhatóan Európa és az Egyesült Királyság otthonaiban, továbbá irodáiban és közterein használhatják majd a micéliumos hőszigetelést.

Fellendülőben a gombaipar

Bár nem könnyű meghatározni a micéliumágazat értékét, kétségtelenül növekedett a globális gombapiac. Az Imarc Group kutatócég szerint a piac 2028-ra eléri a 90,4 milliárd dollárt, szemben a 2022-ben mért 63 milliárd dollárral. Egyre a cég is, amelyik feltűnik a micéliumágazatban, többek között az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában, Indonéziában, Dél-Koreában, Észtországban és Ausztráliában. Mitchell Jones, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója szerint fontos vízlepergető anyaggal bevonni a micéliumból előállított terméket, mert különben az olyan lesz, mint egy szivacs, ami hajlamos nagy mennyiségű vizet magába szívni. Mivel még nem állították elő kereskedelmi méretekben, egyelőre nincsenek pontos adatok az élettartamáról.

(Eisenkrammer Nóra)