A francia gazdák tiltakozása balesetbe torkollott, mikor egy autó ütközött az útlezárásba – írta meg a BBC. A tüntetők egyike, egy harmincas éveiben járó nő meghalt, a férje és a lánya pedig súlyosan megsérült.

A baleset Toulouse-tól délre történt, megkezdődött az ügyben a nyomozás. A helyi ügyész szerint azonban az első jelek arra utalnak, hogy nem szándékos szabotázsakcióról volt szó.

A gazdák napok óta lezárják a legfontosabb utakat Franciaország délnyugati részén, az ország egyik legjelentősebb mezőgazdasági régiójában. Gabriel Attal, aki a közelmúltban kapta meg a miniszterelnöki kinevezést, a hétvégén egyeztetett a gazdák képviselőivel. Meghallgatta az új környezetvédelmi előírásokkal és az emelkedő energiaköltségekkel kapcsolatos panaszaikat. Nem tudott azonban olyan érvvel vagy ígérettel előállni, amely elegendő lett volna ahhoz, hogy kellőképpen nyugtassa a kedélyeket.

Megmondtuk neki, hogy nem elégszünk meg szavakkal. Megmondtuk, hogy ahhoz, hogy kiépülhessen a bizalom, ki kell mennie terepre. Ő pedig azt ígérte, a napokban meglátogatja a gazdákat a földeken

mondta Arnaud Rousseau, a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSEA vezetője a kormányfővel való egyeztetés után.

Leszögezte, a tiltakozást egészen addig fogják folytatni, amíg a kabinet elő nem áll egy olyan intézkedéscsomaggal, amelyet a mezőgazdasági termelők is elfogadhatónak tartanak.

mezőgazdasági kérdések mindig is érzékeny területnek számítottak Franciaországban. Ez nem véletlen, hiszen az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelőjéről van szó, ahol több ezer független bor-, hús- és tejtermelő működik. Ezúttal azonban nem pusztán Franciaországban hívták fel a problémáikra tüntetésekkel a gazdák. Hasonló tiltakozások történtek a közelmúltban Németországban, Lengyelországban és Romániában is.