A 2008-as válság után párral évvel az eurózóna mediterrán országai pénzügyi mentőcsomagra szorultak, miután a 2008-as válság kezelésének hatását nem tudták megfelelően menedzselni. Akkor Németország volt a fő megmentő, most azonban úgy tűnik, fordult a helyzet.

Mediterrán felzárkózók

A most megjelenő 2023-as GDP-adatok alapján Spanyolország, Portugália és Olaszország gazdasága szépen növekedett tavaly, míg Németország nem tudta elkerülni a recessziót. Franciaország megúszta a visszaesést, Ausztria kikecmergett a recesszióból. Úgy tűnik, még a régebbi, eleve fejlettebb országok között is beindult egy felzárkózás, kiegyenlítődés, ami kifejezetten egészséges folyamat.

A legszebb növekedést Spanyolország mutatta, a negyedik félévben 0,6 százalékkal, a teljes tavalyi évben 2,5 százalékkal. Ezzel a negyedik legnagyobb uniós gazdaság az eurózóna húzóereje lett. A szomszédos Portugália ugyanilyen szépen teljesített: 0,8 százalék volt a negyedik negyedéves növekedés, és noha a harmadik negyedévben visszaesés volt, az egész éves növekedés 2,3 százalékos lett.

Nagy gazdaságok, melyeknek sikerült növekedniük

Olaszország gazdasága is növekedett, bár jóval kisebb mértékben: a negyedik negyedévben 0,2 százalékkal, az év egészében 0,7 százalékkal. Önmagában is kedvező, hogy a magas adósságállománnyal rendelkező ország növekedni tudott egy ilyen nehéz évben. Franciaország az év egészében ugyancsak növekedést mutatott 0,9 százalékos mértékkel, bár az utolsó negyedév stagnálást mutatott.

Kisebb a vártnál a német visszaesés

Németország esetében már széles körben ismert volt, hogy recesszió zajlik: de végül ez kisebb mértékű lett, mint amit sokan vizionáltak. A negyedik negyedév adata -0,3 százalék, ugyanakkor az év korábbi részében stagnálás mutatkozott, így az éves visszaesés nem éri el a fél százalékot. Ausztria gazdasága az év egészében 0,7 százalékkal esett vissza, de az utolsó negyedév már fellendülést mutatott, 0,2 százalékkal.

Megúszta a zóna egésze

Régiónk eurózónás tagországai közül még Litvánia adatai jelentek meg: három stagnáló negyedév után 0,3 százalékos csökkenés volt a negyedik negyedévben. Az összesített eurózónás adat végül azt mutatja, hogy a zóna elkerülte a recessziót, még ha kevéssel is. A kamatcsökkentési várakozások továbbra is erősek, de az Európai Központi Bank nem kapkod a 4 százalékos alapkamat csökkentésével, az leginkább nyáron, kisebb eséllyel tavasszal várható.