Az Unió 27 tagállamának munkanélküliségi rátája az augusztusival megjegyező 6 százalék lett, szemben a tavaly szeptemberi 6,1-gyel.

Az Eurostat nyilvántartása szerint 13,026 millióan voltak munkanélküliek az EU-ban, ebből 11 millióan az euróövezetben. Ez augusztushoz képest összesen 164 ezerrel több állástalant jelent, egy évvel ezelőtthöz képest azonban 338 ezerrel kevesebbet az EU-ban és az euróövezetben összesen – írja az MTI.

Az euróövezetben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát (3 százalék) Németországban regisztrálták, a legmagasabbat (12 százalék) Spanyolországban. Olaszországban 7,4, Franciaországban 7,3 százalékos ugyanez az arány.

Az uniós tagországok közül Csehországban volt a legalacsonyabb a szeptemberi ráta (2,7 százalék), Máltán és Lengyelországban pedig 2,8 százalék.

Magyarországon 3,9 százalékos az arány, de a velünk szomszédos országokban ennél magasabb: Ausztriában 5,5, Szlovákiában 5,8, Romániában 5,4 százalékos. Egyedül Szlovénia áll nálunk jobban, 3,6 százalékon.

Özönlik külföldre a magyar munkaerő, egyre több idős áll újra munkába

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta 2023 szeptemberében a Központi Statisztika Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai alapján. Egy évvel ezelőtthöz képest 20 ezerrel dolgoznak többen.
Bővebben--->