Az irányadó határidős jegyzések 6,7 százalékkal emelkedtek az ICE TTF-nél, A fronthavi jegyzések 125 euró/megawattóra szintre emelkedtek, miután június első heteiben inkább esőben voltak a kurzusok. Június 13-ig 83,4 eurós szintre süllyedtek az árak, mert megnyugtató hírek érkeztek az Európába tartó lng-szállítmányok mennyiségéről, valamint az EU-s gáztárolók töltöttsége is a várt fölött volt még ekkor. Azonban azóta a Gazprom a múlt héten már leállította az Északi Áramlat vezetéken folyó tranzit felét, majd hétfőn a Magyarországra tartó Török Áramlatnál jelentettek be karbantartást.

A gázárak emelkedése miatt Németország, Ausztria és Hollandia inkább bevállal egy politikai fordulatot is:a szennyezőbb szénre támaszkodnak, hogy biztosítsák a villamosenergia-ellátást. Egy miniszter szerint a nagy német iparágak készek csökkenteni a fogyasztást, hogy a gáz tárolásra kerülhessen, hogy télen elegendő készlet álljon rendelkezésre a fűtéshez. Az áramárak is emelkedtek – írja a Bloomberg a helyzetről.

A Gazprom fűti az európai inflációt

A súlyos orosz gázmegszorítások már fenyegetik az európai gazdaságokat: az energiaárak emelkedése és alapanyagellátási problémák miatt már magas az infláció, valamint a termelési nehézségek miatt egyre gyengébb növekedési adatokkal számolnak.. Az Uniper SE, Németország legnagyobb orosz gázvásárlója azt mondta, ha a helyzet így marad, akkor nehéz lehet saját ügyfeleinek ellátása. A hatás egyre terjed, Dánia "korai figyelmeztetést" hirdetett a hiány miatt, a lakosságot a fogyasztás csökkentésére kérte.

"Most is teljesítjük a vevőinkkel kötött szerződéseket, de hogy ezt milyen mértékben tudjuk folytatni, azt nem tudom" - mondta Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója egy interjúban. "Számunkra ez egy történelmi pillanat. Soha nem láttunk még ilyen hosszú ideig tartó, ilyen mértékű megszakítást az Oroszországból érkező gázáramlásban" – közölte a cég. 

Eközben a francia Engie SA közműszolgáltatónak nincsenek nehézségei az ügyfelek kiszolgálásával, mert a vállalat felgyorsítja az alternatív gázszolgáltatók keresését - közölte kedden Cecile Previeu, az energetikai megoldásokért felelős vezető. A gázkészleteket is feltöltik. Az energiavállalat azok közé tartozik, amelyeknél a múlt héten csökkentek az orosz szállítások.  

A Gazprom PJSC az Északi Áramlaton - az Európai Unióba vezető legnagyobb gázvezetéken - keresztül történő szállításai továbbra is a kapacitás mintegy 40 százalékát teszik ki. Ezért például Franciaország múlt szerda óta nem is jutott orosz földgázhoz. A Gazprom állítja, az Oroszországgal szembeni szankciók problémákat okoztak a külföldi gyártmányú turbinák javításával, amelyek a gázt pumpálják a vezetékbe. A csővezetéket a jövő hónapban 10 napig karbantartás miatt leállítják. De a Siemens állítja, hogy nem lehet probléma a turbinákkal.

A gáztárolók töltöttsége egyelőre még jó

Az európai gázkészletek körülbelül 55 százalékban vannak feltöltve, a tárolóhelyeket a szokásos módon töltik fel. Az ellátási zavarok miatt azonban a november 1-jére kitűzött 80%-os cél elérése "aggodalomra ad okot" - írja az ING Groep NV egy jegyzetében. 

"Ha ezek a csökkent áramlások fennmaradnak, a célt nehéz lehet elérni" - mondta a bank.

Az áram ára Európa-szerte a gázzal együtt emelkedett, a front hónapra szóló német villamosenergia ára az Európai Energiatőzsdén 4,7%-kal, megawattóránként 269 euróra nőtt. Az északi áram ára a következő negyedévre 6%-kal a március óta legmagasabbra emelkedett, mivel a régióra az alacsony vízszintek miatt további nyomás nehezedik.

Az európai szén-dioxid határidős ügyletek 1,7 százalékkal, tonnánként 85,43 euróra emelkedtek az ICE Endex-en, mielőtt az Európai Unió parlamentje szavazni fog a piac reformjáról.

"A jóváhagyás hírére a piac némi megkönnyebbült vétellel reagálhat, bár az a nagy valószínűség, hogy a spekulatív tőkének az EU ETS-be való belépésére vonatkozó esetleges korlátozások elfogadása fékezheti a piaci lelkesedést" - írta Trevor Sikorski, az Energy Aspects Ltd. globális gáz- és szénipari vezetője egy jegyzetben.