A tavaly júliusban hatályba lépett szabályozás annak érdekében jött létre, hogy megakadályozza az olyan harmadik országokból származó támogatásokat, amelyek a gyanú szerint az unión belül tisztességtelen versenyt teremtenek – jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

Két különálló konzorcium ellen indult vizsgálat, a román Enevo csoport és a kínai Longi óriásvállalat egyik németországi székhelyű cége, valamint a kínai állam tulajdonában álló Shanghai Electric két leányvállalata ellen.

Bizottság a két konzorcium ajánlatát vizsgálja ki, amely egy 100 megawatt beépített kapacitású romániai fotovoltatikus park megtervezésére, megépítésére és üzemeltetésére vonatkozik, és amelyet részben az EU Modernizációs Alapja finanszíroz.

A vonatkozó rendelet szerint a vállalkozások kötelesek a közbeszerzési pályázataikat az EU-ban bejelenteni, ha annak becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió eurónyi külföldi pénzügyi hozzájárulást kaptak.

Az előzetes vizsgálatok alapján a bizottság úgy ítélte meg, hogy az említett két konzorcium esetében indokolt a részletes vizsgálat elindítása, mivel elegendő mennyiségű jel utal arra, hogy a belső piacot torzító támogatásban részesültek.

 

Az EU megelégelte a Kreml kínai beszerzéseit, újabb szankció jön

A kínai vámügyi főigazgatóság januárban közzétett adatai azt mutatták, hogy Peking és Moszkva kereskedelmi kapcsolatai 2023-ban rekordot döntöttek. Ezt az EU nem hagyhatja szó és szankció nélkül.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->