Az Európai Unió olyan kínai cégek szankcionálását tervezi, amelyekről úgy véli, hogy segítettek Oroszországnak kijátszani a nyugati szankciókat, és a háború kezdete óta először kíván intézkedéseket hozni ezekkel a szárazföldi kínai vállalkozásokkal szemben.

A 27 tagú blokk egy 13. szankciócsomagon dolgozik Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója nyomán, amely még ebben a hónapban, a háború második évfordulójára elkészülhet. Az egyik uniós tisztviselő  a CNBC-nek elmondta: „Kínai vállalatok és más harmadik országok olyan szervezetei, amelyek részt vesznek Moszkva támogatásában a szankciók kijátszása érdekében, szerepelnek majd az Oroszország ellen bevezetett szankciók következő körében.”

A 27 uniós nagykövet szerdai ülésén vitatja meg a javaslatot.

A Bloomberg jelentése szerint a szankciós javaslatban három kínai székhelyű vállalat is szerepel. Európai tisztviselők korábban hangsúlyozták a Moszkva és Peking közötti szoros kapcsolatot. A múlt hónapban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta:

Oroszország kudarca gazdasági jellegű is. A szankciók elválasztották gazdaságát a modern technológiától és az innovációtól. Oroszország most Kínától függ.

Rekordot döntött a kínai-orosz kereskedelem 2023-ban

A kínai vámügyi főigazgatóság januárban közzétett adatai azt mutatták, hogy Kína és Oroszország kereskedelmi kapcsolatai 2023-ban új rekordot értek el: 240 milliárd dollárt. A számok azt mutatták, hogy a kínai autók és az okostelefonok vásárlása egyértelműen nőtt az oroszok körében.

A CNBC januárban arról számolt be, hogy Moszkva a folyamatban lévő szankciók ellenére is beszerez nyugati technológiát. A kutatás szerint Kína, Hongkong, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek egyre fontosabb szerepet játszanak abban, hogy a nyugati országokból kritikus fontosságú alkatrészeket juttassanak Oroszországba.