A brüsszeli testület javaslatai között egyebek mellett az is szerepel, hogy irányított legális migrációval csökkentenék a munkaerőhiányt. Az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a tagállamok dolgozzanak ki és hajtsanak végre átfogó intézkedéseket, melyekkel a demográfiai változások kezelhetők, és csökkenthető a munkaerőhiány.

Mindezek középpontjában álláspontjuk szerint a nemek közötti egyenlőségnek, a megkülönböztetésmentességnek, valamint a nemzedékek közötti méltányosságnak kell állnia.

A testület arra is buzdít, hogy támogassák a szülőket abban, hogy jobban összeegyeztethető legyen a család a munkával, különösen a minőségi gyermekgondozáshoz való hozzáférés, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúly biztosításával – írja az MTI.

Javaslatuk szerint támogatni kell a tagállamoknak azt is, hogy a fiatal generáció jobban boldoguljon, továbbá hogy könnyeben elhelyezkedhessen és készségeit fejleszthesse.

Az Európai Bizottság szerint a munkaerőhiány csökkentésére két megoldás van:

  • Az idősebb generációk szerepvállalásának ösztönzése és a jóllétük fenntartása megfelelő munkaerőpiaci és munkahelyi politikákkal vegyített reformokkal.
  • Továbbá, ha szükséges, akkor irányított legális migrációval.

Emlékeztettek, hogy egy Eurobarométer felmérés szerint tízből hét európai szerint veszélyeztetik a demográfiai folyamatok az EU gazdaságát hosszú távon.

Ázsiai vendégmunkások: a korábbinál szigorúbb törvényjavaslat készül

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a múlt héten arról döntött, hogy a tervezettnél szigorúbb vendégmunkás-törvényt vezet be. A tárca akkor úgy fogalamzott, hogy a magyar munkaerő és lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően.
Bővebben--->