a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése alapján 42,7 pontra süllyedt októberben az euróövezeti építőipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke. Ez az érték szeptemberben 43,6 volt, így ez az érték az idei abszolút mélypont.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését jelenti, 50 pont alatt pedig annak csökkenését, ennek tudatában pedig jelentős romlás érzékelhető az építőipari szektorban, ami még súlyosabbá válhat.

A visszaesést főként az új megrendelések jelentős csökkenése okozta, mivel tovább romlottak a keresleti feltételek.

A munkahelyek száma nyolcadik hónapja csökkent októberben, miközben 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben esett a vállalatok beszerzési aktivitása.

Gyengült az üzleti bizalom is, tavaly december óta a legalacsonyabb szinten vannak az üzleti várakozások, az új megrendelések száma pedig 19 hónapja csökken, ugyanakkor mérséklődött a zsugorodás mértéke. Valamelyest erősödött a költségnyomás, habár az infláció a felmérés hosszú távú átlaga alatt maradt.

Az euróövezeti visszaesést októberben is a németországi építőipar vezette, miközben Franciaországban is gyorsult a zsugorodás üteme – írja az MTI.

Olaszországban ugyanakkor tíz hónap enyhe zsugorodást követően a növekedést jelző 50 pont fölé, 51,8 pontra emelkedett az építőipari aktivitást jelző BMI-mutató.

Éves negatív rekordon az euroövezeti hangulatindex

A rossz érték leginkább az inflációs nyomásnak és az EKB monetáris szigorításának köszönhető.
Bővebben--->