A megállapodás szembemegy az előzetes elvárásokkal, mely szerint a jelenlegi jogalkotási cikluson belül nem sikerül megállapodni az intézkedésről, mivel hónapok óta, sorozatos halasztások miatt, nem történt az ügyben előrehaladás.

Ám az Euractiv szerint a január 30-án elkezdődött tárgyalásokat alig több mint egy hónap alatt sikerült lezárni az Európai Parlament és a 27 tagállam képviselői között. Ez pedig azt jelenti, hogy még elfogadhatják a törvényt a júniusi EP-választás előtt.

A jogalkotási aktán 2022-ben kezdett el dolgozni az Európai Bizottság az emberi jogi aktivisták nyomására, mivel mintegy 28 millióan végeznek kényszermunkát világszerte.

A törvény kitér a piaci termékek ellátási láncában feltárt visszaélésekre, de a nemzetközi emberi jogi egyezményeket sértő, államilag irányított rendszerekhez kapcsolódó áruk esetében is vizsgálódik.

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb esete az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatal által 2022-ben értékelt kényszermunka-program volt a kínai Hszincsiang tartomnáyban, ahol a hatóságok széleskörű jogsértéseket követtek el az ujgur etnikai csoporthoz tartozó muszlim kisebbséggel szemben.

Az európai szintű tilalom legkorábban 2027-től lehet hatályos, egy hároméves türelmi időt követően. A végrehajtás a nemzeti hatóságok, valamint az Európai Bizottság által végzett értékelésen alapszik, amennyien a jogsértések az EU területén kívül történnek.

Egy kegyetlen gyakorlat közös a nagy autógyárakban

Hiába nagy riválisok, a Tesla, a General Motors, a Volkswagen és a Toyota egyformán elhanyagolnak valamit, amit nem kellene.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->