Több ezer luxus és prémium kategóriás Porsche, Bentley és Audi várakozik amerikai kikötőkben, miután a Volkswagen anyavállalatának egyik beszállítója jelezte, hogy olyan kínai alkatrészt talált a járművekben, amely megsértette a kényszermunka elleni törvényeket – írja a The Financial Times cikke alapján a HVG.

Belsős források szerint a gyártó vállalat akár a következő hónap végéig is visszatarthatja a szállítást, ugyanis a Volkswagen nem volt tisztában az alkatrészek eredetével. Csak később figyelmezették őket a problémára, és amikor ezt megtudták, akkor a VW hamarjában szólt az amerikai hatóságoknak.

Az USA-ban 2021 óta él az a törvény, miszerint tilos az országba importálni ujgur kényszermunkával előállított termékeket, amelyeket a kínai Hszincsiang régióban gyártatnak le.

Az ügy különösen érzékenyen érinti a konszernt amiatt, hogy van egy létesítményük a területen, így az emberi jogi csoportok által nagy nyomással szembesülnek.

Az autókra várakozó ügyfeleknek a Volkswagen már jelezte, hogy késni fognak a szállítások, mert ki kell cserélni a szóban forgó alkatrészeket, de az amerikai vámhatóságok már jóváhagyták a cseremodulokat.