Arra buzdítja az európai cégek vezetőit Emmanuel Macron francia elnök, hogy az Egyesült Államok helyett fektessenek be inkább Európában – írja a Bloomberg.

Az államfő erről egy hétfői vacsora keretében próbálja majd meggyőzni a meghívott 49 vállalat – köztük az Engie, az Orange, az Ericsson, az Unilever, az AstraZeneca, a Volvo és a BMW – elöljáróit, vezérigazgatókat és elnököket.

Emlékeztetjük majd a jelenlévőket arra, hogy napokon belül Washingtonba utazunk, hogy az inflációcsökkentési törvényre (Inflation Reduction Act) reagálva megvédjük a francia és európai érdekeket

- nyilatkozta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az idén elfogadott amerikai törvénycsomag kizárólag az amerikai cégek érdekeit védi.

Macron számos fórumon kritizálta már Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi csomagját, amelynek keretében dollármilliárdokat biztosítanak megújuló energiával foglalkozó cégeknek, és a francia államfő szerint ez, kombinálva az alacsonyabb energiaárakkal, befektetői döntéseket befolyásolhat.

Macron szerint mindez nincs összhangban a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) szabályaival és a legkevésbé sem barátságos gesztus Európával szemben. Jelezte, a problémát felveti majd következő hónap elején is, mikor az Egyesült Államokba látogat.

Le Maire hétfőn Párizsban egyeztet Christian Lindner német pénzügyminiszterrel arról, milyen közös választ adhatnának az új amerikai rendelkezésekre.