Az Egyesült Királyság uralkodója, III. Károly értékesít 14 lovat azok közül, amelyeket édesanyjától, Erzsébet királynőtől örökölt - írja a BBC. A királynő a lótenyésztés és a lóversenyek szerelmese volt, gyakran vett rész a versenyeken, ezenfelül maga is szívesen lovagolt.

A Tattersalls aukciós ház bejelentése szerint olyan lovak kerülnek kalapács alá, amelyeket II. Erzsébet királynő tenyésztett. Közöttük van Jus Fine, akit Sir Michael Stoute személyesen trenírozott. A szakember több száz nyertes lóval örvendeztette meg a királyi család tagjait.

Semmi különös nincs abban, hogy értékesítik az lóállomány egy részét - mondta a BBC-nek Jimmy George, a Tattersalls szóvivője. A királynőnek voltak saját nevelésű lovai, akiket rutinszerűen bocsátott árverésre. Egyszerűen nem tarthatta meg mindegyiket.

Nincs vége a történetnek

George szerint a 14 ló értékesítése nem jelenti azt, hogy immáron véget érne a királyi család kapcsolata a lóversenysporttal. A lótulajdonosok minden évben eladnak egy-egy csapatni állatot, éppen ezt teszi most őfelsége a király is.

Erzsébet királynő apjától VI. Györgytől örökölte mind a lovak szeretetét, mind a lótenyésztés szenvedélyét, ami az elmúlt évtizedekben számos győztes lovat eredményezett. A versenyeztetést irányító menedzsere, John Warren korábban azt mondta, hogy a támogatása nagyon sokat jelentett a lóversenysportnak.