A jubileumi varsói fórumon szakértők, kutatók, érdekvédők és politikai döntéshozók gyűltek egybe június 21. és 24. között, hogy megvitassák a nikotinnal kapcsolatos tudományos kutatásokat, az alternatív nikotintermékeket (az e-cigarettákat, a hevítéses dohánytermékeket, a nikotinpárnákat) és a közpolitikai kérdéseket.

A GFN alapvető célja, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye a dohányzás és a nikotinhasználat során felmerülő kockázatok csökkentésének bizonyítékokon alapuló megközelítéseit, és ösztönözze az ártalomcsökkentésre irányuló innovatív megoldásokat. Az ártalomcsökkentett termékekre történő átszokás azoknak ajánlott, akik képtelenek leszokni a dohányzásról. Ezek a termékek persze hasonló függőséget okozhatnak, és róluk sem mondható el az, hogy kockázatmentesek.

Füstmentes alternatívák

Széles körben elfogadott tény, hogy a hagyományos cigaretták káros hatásainak jelentős részét az égés során keletkező füst belélegzése okozza. A nikotint tartalmazó, de égés nélküli technológiákkal a füst okozta ártalmak elkerülhetőek, ilyen megoldás például a hevítés, az e-cigaretta és a nikotinpárna. A nikotinpárna kifejezés a szájon át fogyasztható, dohányt nem tartalmazó és égéssel nem járó nikotintermékekre utal. Az égés nélkül ugyanis elkerülhetőek a füst és a benne lévő mérgező anyagok okozta ártalmak. Természetesen ezek a termékek sem kockázatmentesek, és ugyanúgy függőséget okozhatnak, mint a klasszikus dohánytermékek.

A varsói 10. Global Forum on Nicotine (GFN) kongresszuson kiemelték, hogy ezeknek az újabb termékeknek a  célfelhasználói kizárólag a felnőtt dohányosok, hiszen hasonlóan a rendes cigarettához, azokat nem szabad értékesíteni kiskorúaknak. Az értékesítés és forgalmazás megsértéséért súlyos büntetéseket kell kiszabni.

A varsói GFN konferencia
A varsói GFN konferencia
Kép: Napi.hu

Kívánatos lenne az új technológiák térnyerése

Az előadások során elhangzott, hogy az égés nélküli, új típusú dohányipari termékeket a cigarettától eltérően kellene szabályozni és megadóztatni, arra ösztönözve a felnőtt dohányosokat, hogy áttérjenek ezekre a termékekre. A felnőtt dohányosok számára hozzáférést kellene biztosítani a tudományosan alátámasztott információkhoz.

A nikotintartalmú termékekkel kapcsolatos gyógyszerészeti vagy terápiás megállapításokat csak akkor szabadna közzétenni, ha azt az illetékes szabályozó hatóság is jóváhagyta. A VNNP-ketúj technológiákat olyan egészségügyi figyelmeztetésekkel kell ellátni, amelyek eltérnek a cigaretták esetében a csomagoláson előírtaktól, és ennek összhangban kell állnia a kockázati profiljukkal. 

Az új típusú termékekre vonatkozó korlátozások

A Fülöp-szigeteken az e-cigaretta használat beltéren általában tilos. Ha egy létesítmény engedélyezni akarná ezt, úgy kell átalakítania a helyiségét egy kijelölt párologtató területté, hogy a kiskorúaknak ne engedjék be a helyiségbe.

Az ízek tekintetében fontos, hogy a felnőtt felhasználók számára kiegyensúlyozott legyen a hozzáférés az általuk preferált aromákhoz, azonban a kiskorúak számára való vonzerejük korlátozásának szükségessége elengedhetetlen. A Fülöp-szigeteken az olyan ízleírások, amelyek a kiskorúak számára vonzóak, tilosak.

Célkitűzéseink között szerepelt, hogy a kiskorúak ne fogyasszanak semmilyen nikotinos terméket. Ha eltávolítanánk az aromákat, az hatással lehet a már dohányzó felnőttekre is. Ők több választási lehetőséget szeretnének, amikor úgy döntenek, hogy kevésbé káros termékre váltanak. Tehát az volt a cél, hogy csökkentsük ezeknek a termékeknek a vonzerejét a kiskorúak számára. Ezért tilos a gyermekek számára vonzó csomagolást alkalmazni, így a rajzfilmfigurák sem megengedettek

– mondta Sharon Garin államtitkár-helyettes, hozzátéve: bár az ízeket nem korlátozzák, de azt igen, ahogyan el lehet nevezni őket, így nem lehetnek olyan nevű ízek, mint például a rágógumi, amelyek vonzhatják a gyerekeket.

10. GFN konferencia
10. GFN konferencia
Kép: Napi.hu

Bizonyítottan kevésbé károsak ezek a termékek

„Kezdetben voltak bizonyos aggályaim az e-cigarettával mint megoldással kapcsolatban. De úgy döntöttünk, hogy saját kutatásokat akartunk végezni, hogy lássuk, ezek a termékek segíthetnek-e elérni a célt. Miután elvégeztük a vizsgálatokat, meggyőződtünk arról, hogy a párologtatott nikotinos és nikotinmentes termékek használata határozottan kevésbé káros, mint a klasszikus dohányzás” – foglalta össze Rafael Castillo kardiológus a konferencián.

A dohányipar átalakulása eléri-e az alacsonyabb jövedelmű országokat?

Az Egészségügyi Kutatási és Oktatási Központ a leghátrányosabb helyzetű dohányfogyasztók igényeivel foglalkozik. Több mint 100 fős csapatorvosi és közegészségügyi szakértő dolgozik a rákmegelőzés területén az Egyesült Királyságban és Dél-Ázsiában.

„Teljesen egyértelmű, hogy a fogyasztók világszerte a csökkentett kockázatú termékekre tartanak igényt. Lehet, hogy ezt nem mindenhol fejezik ki nyíltan, de ettől ez még tény. A legtöbb dohányipari vállalat profitforrásának jelentős része az alacsony és közepes jövedelmű országokból származik. India, Indonézia, vagy számos afrikai és dél-amerikai ország komoly forrásokat jelentenek a dohányipari vállalatoknak” – jegyezte meg Sud Patwardhan, a központ társalapítója.

A nikotin és az ember kapcsolata

Paul Newhouse pszichiáter tudós a konferencia zárónapján kiemelte: „Tudjuk, hogy a nikotin olyan receptorrendszereket stimulál az agyban, amelyek fontosak a hangulat, a megismerés és számos idegi funkció szabályozásában. Kiderült, hogy a kiváltott hatások erősen állapot-, kor- és még nemfüggőek is lehetnek. Gyanítom, hogy sok embernek többségének soha nem lesz szüksége nikotinra, de néhányak számára azért hasznos lehet. Kiderülhet ugyanis, hogy fontos a kognitív teljesítményük, a hangulatuk szabályozása vagy a szorongásuk kezelése szempontjából. Számukra ezért lesz hasznos a nikotin.”