Vlagyimir Putyin orosz elnök még a 2022-es BRICS csúcstalákozón javasolta egy új, nemzetközi tartalékvaluta létrehozását, ami az amerikai dollár kihívója lenne. A találkozó után a csoportosulás tagjai azt is megerősítették, hogy az új valuta aranyalapú volna.

Lyn Alden közgazdász szerint azonban nehezen indulna el a projekt, a dollárt pedig nem sikerülne letaszítani a trónról. Ehelyett úgy látja, hogy a BRICS országok csökkenteni fogják a függőségüket az amerikai dollártól, aminek eredményeként a saját valutáikat fogják használni a határokon átnyúló kereskedelmi tranzakciókhoz – írja a Fintech. A közgazdász szerint a kínai jüan lehet a meghatározó valuta a BRICS országok számára.

Jim O'Neil, a Goldman Sachs egykori közgazdásza korábban egyenesen nevetségesnek nevezte a közös valuta ötletét. Vinay Mohan Kwatra, India külügyi államtitkára még az idei BRICS csúcstalálkozó előtt azt mondta, kevésbé valószínű, hogy a csoportosulás egy közös valutát hoz létre, a jövőben a saját nemzeti valuta használatára összpontosíthatnak a kereskedelemben.

Nemrég zajlott le a BRICS-csúcstalálkozója Johannesburgban, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök is beszédet mondott volna. Hétfő este meg is érkezett a dél-afrikai városba, ehelyett azonban az ország kereskedelmi minisztere olvasta fel beszédét. Úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatban született döntésről van szó, mivel az állami médiumok úgy jelentek meg, mintha ő beszélt volna. Találgatások szerint a kínai elnök lebetegedhetett.

Ez a hat ország csatlakozhat jövőre a BRICS-hez

Irán, Etiópia, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Argentína és az Egyesült Arab Emírségek is csatlakozhatnak az öt fejlődő BRICS-ország mellé. A bővítéssel a gazdasági társulat további tucatnyi ország számára is megnyitja az utat, hogy felvételt kérjenek.
Bővebben--->